

Kuva: Loook Industries. Kevin Lahtinen ja Ivar Gestranius
Tarinoiden kertomisen taito pätee myös huonekalujen suunnitteluun. Loook Industries on luottanut omaan intuitioonsa, rohkeaan kansainvälistymiseen ja kasvanut kotimaiseksi menestystarinaksi.
Loook Industriesin tarina alkoi vuonna 2009. Yrityksen perustajat Ivar Gestranius ja Kevin Lahtinen tapasivat muotoilualan koulussa ja päättivät normien noudattamisen sijasta seurata intuitiotaan. Varsinainen liiketoiminta käynnistyi vuonna 2012 ja on vuosien varrella kehittynyt kansainväliseksi huonekalubrändiksi, joka on erikoistunut suunnittelemaan ja valmistamaan kalusteita erilaisiin julkisiin tiloihin, esimerkiksi toimistoihin ja kouluihin.
Gestranius ja Lahtinen ovat yhteisen matkansa aikana muuttuneet opiskelukavereista yhtiökumppaneiksi. ”Kevin on toimitusjohtaja ja minä luova johtaja”, Ivar Gestranius kertoo.
Loook panostaa vientiin
Nykyisin Loook Industriesin pääosaaminen on suunnittelussa ja markkinoinnissa, tuotanto toteutetaan alihankkijoiden kautta. ”Meillä on jälleenmyyjäverkosto, joka vastaa myynnistä. Meidän fokus on suunnittelussa ja brändin rakentamisessa”, Kevin Lahtinen sanoo.
Kasvu oli alussa nopeaa. Parhaimmillaan yritys kasvoi 60 prosentin vuosivauhtia, juuri ennen koronaviruspandemiaa. ”Pandemia vaikutti toki merkittävästi liiketoimintaan, sillä toimistojen jäädessä tyhjäksi niiden kalustamiseen ei ollut kysyntää”, Lahtinen kertoo.
Gestraniuksen mukaan markkina ei ole ihan vielä herännyt takaisin covidia edeltävään aikaan. ”Monet yritykset ovat edelleen varovaisia investointien suhteen. Myös muut viime aikojen tapahtumat vaikuttavat: sota Euroopassa, nousseet korot ja myös rakennusalan vaikeudet heijastuvat suoraan meidänkin alalle.”
Loook Industries on kuitenkin onnistunut navigoimaan haastavassa taloustilanteessa panostamalla vientiin. ”Me ollaan aina satsattu paljon vientiin ja se oli pelastaja myös covid-aikana”, Gestranius sanoo. ”Nyt ollaan panostettu siihen vielä enemmän ja avattu uusia markkinoita, kuten Yhdysvallat.”
”Alun perin meidän päämarkkinat oli Suomi ja Eurooppa, mutta kaksi vuotta sitten tehtiin päätös siitä, että laitetaan aika ja resurssit myös Euroopan ulkopuolelle. Nyt meillä on toimintaa myös Intiassa ja Lähi-Idässä”, Lahtinen kertoo.
”Ajatuksena on hajauttaa myyntiä, jotta talousvaikeudet tai taantuma yhdessä maassa ei vaikuta liikaa koko liiketoimintaan. Se on ihan strateginen valinta. Jos esimerkiksi Yhdysvalloissa on taantuma, Euroopassa markkina useimmiten vetää. Ja toisin päin.”
Miten uusille markkinoille oikein päästään? Ostamalla lentolippu?
”Lentolipun ostaminen on useimmiten se seuraava asia. Hyvä kontakti on se ensimmäinen”, Gestranius neuvoo. ”Monet yhteistyöt ovat syntyneet kansainvälisillä messuilla ja joskus myös ihan sattumalta. Joku on esimerkiksi saattanut nähdä meidän tuotteita netissä ja kysynyt, saako myydä niitä.”
Markkinoinnin tavat ovat muutoksessa. Isot messut eivät ole enää yhtä tärkeitä kuin ennen. ”Esimerkiksi Tukholman messut olivat ehkä viidesosa siitä, mitä ne olivat ennen koronaa”, Lahtinen toteaa. ”Panostamme nyt enemmän digimarkkinointiin ja pieniin, henkilökohtaisempiin pop-up-tapahtumiin. Messuillakin on toki yhä paikkansa esimerkiksi Saksassa ja Tanskan 3 Days of Design-messuilla mekin olemme mukana.”
Tulevaisuudessa Loook Industries aikookin kehittää osaamistaan erityisesti digimarkkinoinnissa ja uusissa materiaaleissa. ”Kaikki muuttuu koko ajan niin nopeasti, että tarvitaan lisää asiantuntemusta”, Gestranius toteaa.
”Meidän on tärkeää pysyä ajan hermolla ja ennakoida trendejä. Ihmiset eivät yleensä tiedä mitä haluavat, ennen kuin näkevät sen. Myös yhteistyö arkkitehtien ja sisustusalan ammattilaisten kanssa on tärkeää”, Lahtinen lisää.
”Me ollaan myös aina sanottu, että kukaan meistä ei osaa oikeasti myydä, mutta nyt halutaan satsata siihen”, Lahtinen naurahtaa. ”Nyt ollaan palkattu myyjä ja kehitetty järjestelmällistä myyntistrategiaa.”
Loook Industriesin avain menestykseen on ollut rohkea kokeileminen ja mukautuminen. Siihen liittyvät myös Ivar Gestraniuksen ja Kevin Lahtisen vinkit muille yrittäjille.
”Älä jää kiinni vanhaan ajattelutapaan”, Gestranius sanoo. ”Pitää kokeilla rohkeasti uusia juttuja ja uskaltaa pyytää apua muilta, jotka ovat tehneet jotain samanlaista aiemmin.”
”Aina pioneerin paikka ei myöskään ole paras, sillä se sisältää myös työn siitä, että tuo tuotteen ihmisten tietoon. Se on aika hieno raja, kuinka paljon kannattaa olla edellä, kun lanseeraa jotain.”
Artikkeli on aiemmin (3/25) julkaistu osana Creven RELOAD – Bisnesosaamista luoville vientialoille puhtaaseen siirtymään-hanketta.