Vihreä siirtymä vaatii muun muassa tekstiiliteollisuuden käytäntöjen perusteellista uudistamista. NEST Sweden imee kiihdyttämöönsä aloittavia yrittäjiä, joilla on tekstiilien kiertotalouden avaimet käsissään. Mukaan houkutellaan varsinkin logistiikka- ja teknologiainnovaatioita.
Tekstiiliteollisuuden suuret eettiset ja ympäristöongelmat ovat puhuttaneet vuosikymmenten ajan. Neljä ruotsalaista luovien alojen ja tekstiiliteollisuuden yrityshautomoa yhdisti voimansa, jotta tekstiiliteollisuus saataisiin ohjattua uudelle kestävälle polulle. Syntyi NEST Sweden, joka haluaa valmentaa muoti- ja tekstiilialan kasvuyrittäjiä koko tuotantoketjun ymmärtämiseen ja uudistamiseen kiertotalouden ja vastuullisuuden ehdoilla.
Tekstiilialan yrittäjien monipuolinen osaaminen nousuun
NESTin ohjelmavastaava Simon Hjelte oli muiden hautomokollegojensa kanssa nähnyt kukin tahollaan pitkän ajan kuluessa, että yrittäjien osaamisvaatimukset ovat muuttuneet.
“Jos tekstiili- ja muotiteollisuudessa riitti aikaisemmin, että oli luova toimija, jolla oli jonkinlaista liiketoiminnan ymmärrystä, niin tänään yrittäjältä vaaditaan koko tuotantoketjun ja sen haasteiden ymmärtämistä. Lisäksi on oltava monialaista pätevyyttä esimerkiksi teknologian hyödyntämisessä palveluissa, muotoilussa tai jakelukanavissa.”
Neljä yrityshautomoa yhdisti voimansa, jotta ne voisivat tarjota oikeanlaista tukea muuttuvaan tilanteeseen.
“Halusimme myös tuoda tekstiili- ja muotialan yrittäjiä koko Ruotsin alueelta yhteen hautomoon, jolla olisi enemmän annettavaa kuin paikallisella, kenties geneerisen tason hautomolla”, sanoo Simon Hjelte.
Borås INK -hautomo koordinoi NESTiä, muut hautomot ovat eXpression Uumajassa, Sting Tukholmassa ja xPlot Lundissa.
NEST Swedenin kiihdyttämöohjelma seuloo esiin uudet, vahvat liikeideat
NEST Sweden järjestää vuosittain vaiheittain etenevän NEST-kiihdyttämöprosessin, johon valitaan parhaat uudet tekstiili- ja teknologia-alan yritysideat. Yrittäjille tarjotaan apua kestävän liikeidean kehittelyyn, oikeiden kumppaneiden löytämiseen sekä tietoa rahoituskanavista ja yhteyksiä sijoittajaverkostoihin.
Valmennuksen, työpajojen ja verkostoitumistapahtumien jälkeen 20 parasta liikeideaa pääsee nimekkään juryn eteen pitchauskilpailuun, jonka voittaja saa 75 000 kruunun kehitysstipendin.
Myös noin 300 000 kruunun rahoituksen hakemiseen on mahdollisuus niillä startupeilla, jotka saavuttavat riittävän kypsyyden prosessissa.
Kiihdyttämöön voi osallistua vaikka ei olisi vielä perustanut yritystä, mutta jatkovaiheissa hankkeilla on oltava selvä polku liiketoimintaan.
“Tuottava kestävyys on kaiken edellytys, ja siihen liittyvä asiantuntemus on NESTillä hallussa. Ideat testataan kestävän tuotannon ja liiketoiminnan malleilla ja työkaluilla”, Simon Hjelte sanoo.
“Kolmoiskierrerahoitus” yhdistää osapuolet ekosysteemiin
NEST Swedenillä on Ruotsin teknologiarahoitusorganisaatio VINNOVAn toimintarahoitus, ja Ruotsin tekstiili- ja muotiyritysten järjestö TEKO on myöntänyt avustuksen, joka kanavoidaan lyhentämättömänä ohjelman startupeille. Boråsin tekstiilikorkeakoulu on sitoutunut antamaan aikaansa ja laboratorioitaan käyttöön.
“Ohjelmaamme tukevat monet alan yritykset, jotka haluavat olla mukana edistämässä kehitystä ja osallistua koulutus- ja tiedotustoimintaamme”, kertoo Simon Hjelte.
Pitkän tähtäimen tavoitteena on, että kolmitahoinen rahoituspohja vahvistuu erityisesti yritystukijoiden osalta.
“Pidämme tärkeänä tätä kolmoiskierteeksi kutsuttua julkisen, järjestöjen ja elinkeinoelämän rahoituksen yhdistelmää, jotta voidaan hyödyntää kaikki soveltuva alan tutkimus markkinoilla ja saada kaikkia osapuolia hyödyttävä innovaatioekosysteemi toimimaan”, Simon Hjelte sanoo.
NESTin startup-porukassa on syntynyt uusia yhteishankkeita
Vuonna 2022 ensimmäisessä NEST-kiihdyttämössä valittiin viimeisen vaiheen pitchauskilpailuun mukaan useista kymmenistä osallistujista 15 yritysideaa. Joukossa oli sekä nuorten että keski-ikäisten yrittäjien ideoita.
Kiihdyttämön voittajaksi selviytyi RecoMended idealla automatisoiduista ja skaalautuvista tekstiilien korjausratkaisuista. Tavoitteena on luoda automatisoitu vaatteiden korjausprosessi, joka palvelisi esimerkiksi työvaatemarkkinoita ja farkkuliikkeitä.
Muiden osanottajien ideoita olivat esimerkiksi kahvisäkeistä ommellut kierrätystuotteet, päivitettävät älysilmä- ja aurinkolasit, työvaatteiden kierrätysmenetelmä, lastenvaatteet, vaatteiden yhteiskäyttöpalvelu-äppi eli digitaalinen vaatekaappi, vaatekorjaamo sekä secondhand-kaupan sovellukset ja alustat.
Ensimmäisestä kiihdyttämöstä jäi puuttumaan esimerkiksi energia-, jätteenkäsittely- ja vedenpuhdistusalan innovaatioita, joita NESTin vetäjät olisivat erityisesti toivoneet mukaan. Jatkossa niitä houkutellaan hakemaan ohjelmaan. Muitakin parannuksia on tehty.
“Viime vuonna huomasimme, että oli virhe asettaa yrityksille liian korkeita vaatimuksia jo ennen alkuvaiheen Boot Campille pääsyä. Se vaikutti startup-yhteisössä orgaanisesti syntyviin asioihin ja saattoi karsia monimuotoisuutta. Tänä vuonna muutimme siksi kriteerejä”, Simon Hjelte kertoo.
Tänä vuonna on päässyt mukaan vähemmän kehitellyillä liikeideoilla, ja Boot Camp -vaiheeseen osallistui yli 70 henkeä 42 yrityksestä.
“Siellä on syntynyt uusia yhteishankkeita, joita ei muuten olisi koskaan tapahtunut.
Olemme olleet iloisesti yllättyneitä osanottajien suuresta halusta tutustua muihin, jotta itse pääsee eteenpäin. Innovaattoreilta on pitkään puuttunut kiihdyttämön kaltainen tuki muodin ja tekstiilin aloilla, ja näyttää siltä, että sellaista on selvästi tarvittu”, Simon Hjelte sanoo.
NEST-hankkeen vetäjillä on pitkälle tähtääviä suunnitelmia, mutta jatko riippuu rahoituksesta.
“VINNOVAn tuki päättyy tämän vuoden lopussa. Jotakin jatkoa kuitenkin seuraa riippumatta rahoitusmallista”, SImon Hjelte sanoo.
Kriittinen massa luo painetta muutokseen
Valtaosa maailman tekstiiliteollisuudesta on jossain muualla kuin Skandinaviassa tai Euroopassa. EU:ssa on säädetty edistyksellinen laki tekstiilien kierrätyksestä ja suunnattu paljon voimavaroja vihreään siirtymään teollisuudessa. Kuinka paljon voimme omilla toimillamme vaikuttaa globaaliin kehitykseen?
“Se mitä NEST voi saavuttaa, on eri näkökulmien, alojen ja toimijoiden yhteen tuominen: tutkimuksen ja rahoituksen kehittäjätoimintojen sekä yrittäjien ja innovaattoreiden kriittinen massa. Ne voivat yhdessä luoda uusia ajattelu- ja toimintamalleja. Nämä mallit voivat poliittisen ohjauksen (kuten EU:n Green Deal ja tuottajavastuulaki) kautta vakiintua infrastruktuuriksi, jolla on taloudellista kilpailukykyä. Uusista toimintatavoista tulee saavutettavia vaihtoehtoja ja ne etabloituvat”, Simon Hjelte perustelee.
Vaikka valtaosa tekstiileistä tuotetaan kaukoidässä matalapalkkamaissa, on ostovoima Euroopassa ja lännessä, ja vaatimukset tekstiileille asetetaan täällä.
NESTissä uskotaan, että tekstiilien teollisen tuotantoketjun koko perusta pitää ajatella uusiksi, jotta voidaan rakentaa uutta.
“Emme halua uusia versioita vanhasta vaan todellisen, perinpohjaisen muutoksen. Tavoittelemme teollisuutta, joka luo uusia yrityksiä ja työpaikkoja monille. Sitä ei voi saavuttaa, jos siirtymän toteutus jätetään vain yrityksille ja riskipääomalle”, Simon Hjelte sanoo.
Mikä olisi paras lopputulos NEST Swedenille?
“Varmistettu hankerahoitus viisivuotiskaudelle, jotta voimme vakiinnuttaa koko palveluarkkitehtuurin, joka tarvitaan, jotta Ruotsi voi johtaa globaalia kestävää siirtymää tekstiiliteollisuudessa.”
NEST - New Entrepreneurship for a Sustainable Textile industry