Miten luovien alojen yrityspalveluita pitäisi kehittää? Uusi selvitys tuo esiin palveluiden nykytilan ja kolme kehittämisen kärkiteemaa.
Suomessa liiketoiminnan neuvontapalveluita tuottavat Uusyrityskeskus-verkosto, alueelliset kehittämisyhtiöt sekä kuntien omat elinkeinoyksiköt. Palvelut kohdennetaan yleisesti kaikille yrittäjyyttä suunnitteleville ja yrityksen kehittämistä tarvitseville. Vain suurimmilla kaupungeilla saattaa olla toimialapainotteista ”perusneuvontaa”. Eri toimialoja kehitetään usein alueellisten tarpeitten mukaan hanke- tai ohjelmalähtöisesti.
Ensimetri Oy toteutti Business Finlandin toimeksiannosta osana Luovan talouden tiekarttatyötä selvityksen yrityskehitysorganisaatioiden palveluista ja niiden soveltuvuudesta luovan talouden yritystoiminnan edistämiseksi. Selvitykseen liittyvän laajan kyselyn lisäksi järjestettiin työpajoja, joissa koottiin yrityskehittämisen asiantuntijat pohtimaan mahdollista verkostomallia luovien alojen liiketoiminnan neuvontapalveluille.
Millaiset teot vievät luovaa taloutta eteenpäin?
Työpajoissa nousi esiin kolme kehittämisen kärkiteemaa: Tiedolla johtaminen, digitalisaation hyödyntäminen sekä kansallisten ja alueellisten palveluiden roolitus ja tasapaino.
Luovien alojen yritysten liiketoiminnan kehittäminen edellyttää neuvojaverkoston toimialatiedon kasvattamista sekä eri alojen erikoisasiantuntijoiden käyttöä palvelukokonaisuuksissa. Laaja yhteistyö mahdollistaa monitoimialaisen luovan talouden syntymistä. Selvitystyö toi selkeästi esiin, että verkostoitumista on tapahtunut resurssien ohjaamana pääasiassa maakuntatasolla. Valtakunnallinen verkostoyhteistyö puuttuu.
Luovan talouden tunnusluvut ja mittaaminen edesauttaisivat ymmärrystä vahvempaan panostukseen alueellisesti, ja ne kannustaisivat myös valtakunnalliseen yhteistyöhön. Digitaalisesti jaettava tieto ja työkalut tasaisivat neuvojien mahdollisuuksia palvella asiakkaitaan ja nopeuttaa kasvun syntymistä.
Mitä seuraavaksi?
Selvitystyössä löydettiin alueellisia osaamisalueita, joiden hyödyntäminen kansallisesti tarjoaa mahdollisuuden nopeaan etenemiseen. Yrityspalvelutoimijoilla on myös halua verkostoitua ja toimia yli aluerajojen, jolloin heidän asiakkaillaan, luovan talouden yrittäjillä, olisi pääsy laadukkaampien ja erikoistuneempien palveluiden ja verkostojen piiriin.
Luovaa taloutta ei kannata kehittää irrallisena muista yrityskehittämisen haaroista, vaan pyrkiä hyödyntämään esimerkiksi olemassa olevat liiketoimintaosaamisen palvelut täysimääräisesti. Näin luotaisiin mahdollisuuksia myös luovan talouden ja muiden toimialojen törmäyttämiselle.
Yrittäjille, palveluiden tuottajille ja muille keskeisille organisaatiolle on tärkeää luoda saavutettava ja monimuotoinen verkostoyhteisö, jossa luovan talouden liiketoiminta- ja neuvontapalveluiden kehittämisen tahtotila ja edellytykset rakennetaan yhdessä erilaisten toimijoiden tarpeisiin sopivaksi. Samalla voidaan myös oppia toisilta ja hyötyä jaetusta ongelmanratkaisusta. Yhteistyön edistämiselle on hyvät mahdollisuudet.
Selvitystyön aikana ilmeni, että yhtenä vaihtoehtona on verkostoyhteistyö niiden alueiden kesken, joilla on luovien alojen kehittämisen kokemusta ja asiantuntijuutta. Verkostolle tulisi mahdollistaa resurssit erityisosaamisten kehittämiseen, yhdistämiseen ja valtakunnalliseen tiedon jakamiseen. Tällaisen verkoston erityinen tehtävä olisi koordinoiva, vahvasti yrittäjien kanssa vuorovaikutusta ylläpitävä ja oppilaitosyhteistyötä rakentava.
Kysymmekin nyt: KETKÄ LÄHTEVÄT MUKAAN?
Lue koko raportti: Luovan talouden liiketoiminta- ja neuvontapalvelut Suomessa. Selvitys palveluiden nykytilasta.
Lisätietoja:
Jari Myllymäki jari.myllymaki@ensimetri.fi
Marko Lehtimäki marko.lehtimaki@ensimetri.fi