Emilia Hernesniemi voitti esikoisohjauksellaan parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinnon. Kysyimme Hernesniemeltä, miten omaa visiota voi viedä eteenpäin menestyksekkäästi?
1. Määrittele menestys - mitä se on?
"Menestys tarkoittaa jokaiselle eri asiaa. Se on määriteltävä itse.
Minulle menestys on sitä, että saa tehdä haluamaansa työtä ja työtä tehdessä on henkinen rauha. Teimme Hei Hei Tornio -dokumenttielokuvaa kuvaajan, leikkaajan, ääniryhmän sekä todellisen päähenkilön Vilman ja hänen perheensä kanssa puolitoista vuotta, menimme yhdessä aihetta lähelle. Se, että olemme elokuvan jälkeen kaikki hyvissä väleissä, meillä on rauha ja olemme yhdessä onnellisia elokuvasta, on mielestäni valtava menestys.
Menestykseen liittyy yleensä jonkin asian saavuttaminen. Tunnista ja määrittele se mahdollisimman tarkasti, oli se sitten runokokoelma, osakeyhtiön tuottotavoite tai mitä tahansa. Menestys tulee pitkäjänteisestä suunnittelusta ja työstä. Mikäli jokin asia näyttäytyy äkillisenä menestyksenä, sen taustalla on varmasti ollut valtavan pitkä rakennustyö."
2. Rakenna epävarmuuden sietokykyä
"Mielestäni ihmisen pitää olla vähän hullu. Minun on ollut pakko mennä pelkojani kohti, koska oppiminen kiinnostaa minua niin paljon. Oppiminen vie minua eteenpäin, ja uteliaisuuteni päihittää pelkoni. Useimmilla meistä on pelko häpeästä. Taistelen sitä vastaan ja teen asioita häpeästä huolimatta.
Epäonnistun suurimmassa osassa asioista, joihin ryhdyn. Yksi kymmenestä tai sadasta onnistumisesta saattaa näkyä ulospäin, mutta taustalla on paljon epäonnistumisia. Niistä täytyy kyetä oppimaan.
Itse asiassa, mielestäni epäonnistuminen on aika turha sana. En edes ajattele epäonnistumisia ja onnistumisia, vaan lähinnä ne ovat yrityksiä raivata tietä haluamaani suuntaan. Kun tarpeeksi sinnikkäästi yrittää, kyllä se tie lopulta aukeaa ja vie perille."
3. Yrittäminen vie pidemmälle kuin lahjakkuus
"Meille kerrotaan tietynlaisia tarinoita lahjakkuudesta. Mielestäni lahjakkuudella pääsee tiettyyn pisteeseen asti, mutta yrittämisellä pääsee pidemmälle.
Tällaiset vahvat, annetut kuvat ovat kiinnostavia tarinoita, mutta maailmassamme esille pääsevät usein vain tietyt alat ja niissä menestyneet. Joillakin aloilla yksilöllistä menestystä ei tuoda esille, esimerkkinä sairaanhoitajat tai lastenhoitajat. Silloin voi olla rankkaa seurata muiden menestystarinoita.
Toisaalta meillä on ammatteja, joiden edustajille menestyksestä kertominen voi olla elinehto, esimerkiksi kirjailijat tai elokuvantekijät. Eivät he välttämättä halua yksilötasolla tuoda työtään esille, mutta se voi olla ainut tapa tehdä elinkeinoa omalla työllä."
4. Luo ympäristö, jossa sinua tuetaan pyyteettömästi
"Sillä ei ole väliä, minkä alan ihmisiä ympärilläsi on. Haali lähellesi ihmisiä, joiden kanssa uskotte ja luotatte toistenne kykyihin. Jos ympärilläsi on porukkaa, joka ei osoita sinua kohtaan luottamusta, on samantekevää, miten hyviä ja lahjakkaita he ovat. He eivät helpota matkaasi.
Ympärilläsi olevien ihmisten ei tarvitse välttämättä täysin ymmärtää, mitä olet tekemässä, kunhan he tukevat sinua. Tärkeintä on, että voit turvallisin mielin kertoa, millaisia hulluja ajatuksia sinulla on, mitkä asiat sinua itkettävät tai pelottavat, ja mistä olet onnellinen ja missä asioissa ylpeä itsestäsi. Turvallinen yhteisö vie paljon pidemmälle kuin se, että ollaan niin sanotusti ammattilaisten seurassa, missä kyynisyys jollain tapaa kasvaa. "
5. Pidä kiinni omista arvoistasi silloinkin, kun tulee tunnustusta
"Ymmärsin Rakkautta & Anarkiaa -festivaalin parhaan kotimaisen lyhytelokuvan -palkinnon mahdollisuuden vasta, kun sellaisen saimme. Palkinto tarkoittaa sitä, että yhtäkkiä Hei Hei Tornio -elokuvan näkee paljon suurempi joukko kansainvälisesti.
Olen ehdokkuuksista ja palkinnoista kiitollinen ja ylpeä, mutta en missään nimessä pitäisi niitä tärkeimpänä menestyksen kriteerinä.
Oma tutka ja tuntemukset ovat tärkeimmät - jos tuntuu siltä, että on oman työn kanssa rauha, niin silloin se on menestys."