Tallinn Music Week yhdistää seminaaria ja showcase-festaria. Kuvassa lavalla paikallinen kyky Maria Vainumäe, artistinimeltään Manna. Kuva: Jürgen-Kristoffer Korstnik
Lähes 20 000 vierasta ja yli 1000 musiikkialan ammattilaista. Huhtikuinen Tallinn Music Week on kasvanut seminaarin ja kaupunkifestivaalin yhdistelmäksi, jolla on merkitystä myös Suomen musiikkiviennille – varsinkin kansainvälisen uransa alussa oleville artisteille.
Jokakeväisestä Tallinn Music Weekistä on kasvanut yksi Pohjoismaiden ja Baltian alueen musiikkialan konferensseista. Tallinnassa 3.–7. huhtikuuta järjestetty tapahtuma yhdistää seminaaria, showcase- ja kaupunkifestivaalia ainutlaatuisella tavalla. Tallinnassa nähdään myös kymmeniä suomalaispuhujia ja -artisteja.
Festivaalin ohjelmassa vilisi kiinnostavia paikallisia artisteja ja laajemmin Baltian uutuustähtiä, mutta myös paljon suomalaisia esiintyjiä Jesse Markinin kaltaisesta suuren yleisön nimestä Timo Kaukolammen tapaiseen undergroundlegendoihin. Seminaariohjelma puolestaan oli taas syventävän hyvä läpileikkaus siihen, miten liiketoiminnan kehitys, artistien kehitys, monimuotoisuus ja sparraukset yhdistetään.
"Tallinn Music Weekistä on vuosien saatossa kehittynyt yksi Euroopan kiinnostavimmista ja kansainvälisimmistä musiikkialan ammattilaistapahtumista. Tänä vuonna TMW:hen otti jälleen osaa ennätysmäärä suomalaisia yrityksiä ja esiintyjiä", kertoo Music Finlandin toiminnanjohtaja Mikko Manninen.
"Music Finland tekee TMW:n ja Music Estonian kanssa tapahtuman ympärillä moninaista yhteistyötä niin sisältöjen, verkostojen kuin esiintyjien ja ammattilaistapaamistenkin osalta", Manninen jatkaa.
Kaiken kaikkiaan TMW sai taas Viron pääkaupunkiin noin 20 000 festivaalikävijää ja yli tuhat 1000 musiikkialan ammattilaista.
Monimuotoinen tapahtuma
Useiden suomalaisartistien taustajoukoissa toimiva manageri Lilli Keh osallistui Tallinn Music Weekille ja kehuu muun muassa tapahtuman verkostoitumismahdollisuuksia.
"Tapahtuma on todella kansainvälinen eli enemmän kohtaa ulkomailta tulleita alan ammattilaisia kuin paikallisia. TMW on loistava paikka verkostoitua sekä tutustua todella tuoreisiin ja mielenkiintoisiin artisteihin ympäri maailmaa", Keh kertoo.
Lilli Keh kehuu myös etelänaapurin tapahtuman monimuotoisuutta.
"Tallinnassa todella panostetaan kulttuuriseen monimuotoisuuteen näkyvästi ja se heijastuu myös mielenkiintoisessa ja monipuolisessa kävijäkunnassa. TMW on saanut proaktiivisella tekemisellään ja enemmän ulos- kuin sisäänpäin katsovalla visioinnilla houkuteltua paikalle kaikenlaisia tekijöitä, tämä huokuu myös suomalaisten kiinnostuksessa ja kävijämäärissä", Lilli Keh sanoo.
Keh korostaa, että TMW helpottaa suomalaisia musiikkialan ammattilaisia "kurkottamaan kotimaan markkinoilta kansanvälisiin verkostoihin".
"TMW avaa ovia kansanväliselle yhteistyölle ammattilaisten keskuudessa, joka tietysti buustaa suomalaista musiikin vientiä. Suomalaisille artisteille TMW on luonut ympäristön, johon artistin on helppo tulla vetämään ensimmäinen ulkomaankeikka ja myös tämä on ehkä ajatuksenakin TMW:llä", Keh pohtii
Helsingin ja Tallinnan yhteistyöhön ja yhteisiin visioihinkin viitataan joskus termillä "Talsinki". Musiikkialalla on oma terminsä, hieman laajempi, kertoo Music Finlandin toiminnanjohtaja Mikko Manninen.
"Samaan aikaan Suomen ja Viron musiikkimarkkinat ovat lähentyneet merkittävästi alan kaikilla sektoreille ja puhummekin niin sanotusta FIN-EST-kumppanuudesta (lausutaan 'Finest') maidemme välillä", Manninen lisää.