Saimaa European Region of Gastronomy 2024 / Harri Säynevirta
Saimaan alueen maakunnat hakivat yhteistyössä International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön gastronomiamatkailutitteliä vuodelle 2024 ja saivat sen. Euroopanlaajuinen verkosto edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä.
Saimaan alue pääsee vuonna 2024 Euroopan ruokamatkailun valokeilaan. Alueelle on myönnetty kansainvälinen tunnustus ja titteli European Region of Gastronomy vuodelle 2024.
Valinta tuo Itä-Suomeen kansainvälisiä ja kotimaisia vierailijoita, uudenlaisia ruuan ja kulttuurin yhdistäviä tapahtumia sekä ruoka-alan kilpailuja.
Euroopan alueellisten ruokakulttuurien vahvuudet esiin
International Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism -järjestön vuodesta 2016 alkaen myöntämä titteli nostaa vuosittain paikallista ruokamatkailua kestävästi edistävän alueen Euroopan matkailun keskiöön.
Raati perusteli vuoden 2024 valintaansa Saimaan alueen kestävällä elämäntavalla, jossa ruoka, luonto, kulttuuri ja hyvinvointi yhdistyvät poikkeuksellisella tavalla. Päätös valinnasta oli yksimielinen.
Palkitsemisen myötä Saimaan alue on liittynyt kansainväliseen Institute of Gastronomy, Culture, Arts and Tourism:in ruoka- ja kulttuurimatkailun verkostoon, joka edistää ruokakulttuurin monimuotoisuutta ja kestävää kehitystä.
Suomessa tittelin on aikaisemmin saanut Kuopio, joka oli vuoden 2020 European Region of Gastronomy.
Gastronomiavuosi vahvistaa matkailuliiketoimintaa ja Saimaa-brändiä
Juhlavuonna 2024 Saimaa houkuttelee järvimaisemiinsa erityisesti ruuasta kiinnostuneita matkailijoita teemareiteillä sekä ruuan ja taiteen yhdistävillä tapahtumilla ja palveluilla.
Maakuntarajat ylittävää yhteistyötä kulttuurimatkailun edistämiseksi on tehty pitkäjänteisesti.
Hankejohtaja Sari Kaasinen iloitsee työn tuloksista.
“Tämä status on iso kiitos ja palkinto kaikille, jotka ovat tehneet pitkään työtä alueemme vahvuuksien nostamiseksi kansainväliselle tasolle. Statuksen siivittämänä tavoitteemme on nousta Lapin ja Helsingin rinnalle Suomen merkittävimmäksi matkailualueeksi. Vuonna 2024 Saimaa tulee olemaan maailman mielenkiintoisimpia kohteita, jossa kansainväliset matkailijat saavat kokea Järvi-Suomen puhtautta ja ainutlaatuisuutta kaikilla aisteillaan. Tulemme luomaan kokonaisuuksia, jotka yhdistävät kulttuurin, taiteen ja ruuan ennennäkemättömällä tavalla.”
Valmistautumista kohti juhlavuotta 2024 tehdään Etelä-Savon, Etelä-Karjalan ja Pohjois-Karjalan maakuntien laajalla yhteistyöllä. Valmisteluhanketta rahoittavat myös alueen kaupungit, kaikkien maakuntien kauppakamarit, Lake Saimaa Ry, Visit-organisaatiot ja oppilaitokset.
Lue lisää:
European Region of Gastronomy Saimaa 2024
Lisätietoja: Sari Kaasinen, hankejohtaja, +358 40 636 1469, sari.kaasinen (a) esavo.fi