Kuva PRH
Hyvä muotoilu on pääomaa, joka kannattaa suojata. Patentti- ja rekisterihallituksen Aineettomia tarinoita -videosarjassa muotoilualan yritykset kertovat mallisuojan hyödyistä.
Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) Aineettomia tarinoita -viestintäkampanjassa esiintyy tunnettuja suomalaisia muotoilualan yrityksiä. Kampanja pyrkii lisäämään yrittäjien tietoisuutta muotoilun suojaamisen tärkeydestä ja erityisesti mallioikeudesta, yhdestä muotoilijoille keskeisimmästä aineettoman omaisuuden suojamuodosta.
Kampanjavideo Aineettomia tarinoita
Mallin rekisteröinti on designin suojaamista kopioinnilta
Rekisteröimällä tuotteen mallin (visuaalisen muotoilun) yritys tai henkilö saa vahvistettua yksinoikeuden siihen ja voi kieltää muita käyttämästä hyväkseen mallia. Hyväksikäyttämisenä pidetään muun muassa mallin mukaisen tuotteen valmistamista, maahantuontia ja maastavientiä.
Mallioikeus suojaa yksinomaan tuotteen ulkomuotoa eikä esimerkiksi sen sisältämiä teknisiä ratkaisuja. Mallioikeudella voi suojata myös digitaalista muotoilua, kuten pelihahmoja, in-game assetteja ja käyttöliittymiä.
Video: MySodan hiilihapotuslaite
Video: Secto Designin valaisimet
Kampanjavideot kertovat yritysten käytännön kokemuksista
Mallioikeus on aineettomien oikeuksien suojamuodoista vähiten tunnettu ja hyödynnetty. Tätä kampanjalla pyritään korjaamaan. Saman tavoitteen jakaa myös Euroopan tasolla Euroopan unionin teollisoikeuksien virasto EUIPO, joka toimii kampanjan pääasiallisena rahoittajana.
”Yrittäjät eivät etsi tietoa vaan ratkaisuja, joten lähdimme rakentamaan kampanjaa, jossa mallioikeutta avataan toisten muotoilualan yrittäjien ja yritysten käytännön kokemusten kautta”, kertoo kampanjaa kehittelemässä ollut EUIPOn verkostoasiantuntija Jani Joenniemi.
Video: Fiskarsin tuotteet
Mallioikeus suojaa myös digitaalisia muotoiluinnovaatioita
Kampanja ja sen tarinat keskittyvät aluksi muotoiluyrityksiin. Vuonna 2024 keskiöön nostetaan myös muita aloja ja näkökulmia aineettomiin oikeuksiin.
Yksi tulevista teemoista on muun muassa uusien teknologioiden, tekoälyn ja metaversumin kaltaisten digitaalisten ympäristöjen vaikutus aineettomien oikeuksien suojaamiseen.
EU:ssa on valmisteilla lakiuudistuksia, jotka parantavat mallioikeutta tässä suhteessa ja mahdollistavat muun muassa liikkuvan lyhyen animaation suojaamisen mallioikeudella.
Video: Hermandian asusteet
Lue lisää
Miksi yrityksen aineeton omaisuus kannattaa suojata ja miten se tehdään: https://aineettomiatarinoita.fi/
Design Forum Finland: Aineettomia tarinoita muotoilun hyväksi