Paula Parviainen, uusi ulkoministeriön kulttuurin ja luovien alojen suurlähettiläs aloitti syksyllä 2022 työn Suomi-kuvan muuttamiseksi. Tavoitteena on luoda verkostot luovien alojen ja edustustojen välille.
Olet aloittanut syyskuussa kulttuurin ja luovien alojen suurlähettiläänä ulkoministeriön viestintäosaston maakuvayksikössä. Miksi kulttuurin ja luovien alojen suurlähettilään tehtävä perustettiin?
Suomen maakuvassa on kansainvälisten tutkimusten mukaan kulttuurin "tyhjiö". Suomi tunnetaan kovan osaamisen ja digitalisaation insinöörivaltiona, mutta sen pehmeämpi puoli ja kulttuurinen tarjonta eivät herätä tunteita rajojemme ulkopuolella, koska sitä ei tunneta riittävästi.
Lisäksi Suomen viennistä vain noin neljä prosenttia syntyy luovien alojen tuotteista ja tuotannoista, mikä on reilusti alle EU-maiden keskiarvon.
Sen jälkeen, kun kulttuuri putosi viestintäosastomme nimestä vajaa 10 vuotta sitten, on kulttuuri ollut toiminnassamme vähemmällä painotuksella. Nyt on aika tehdä ajattelutavan muutos!
Kulttuurin ja luovien alojen suurlähettilään tehtävä perustettiin edistämään suomalaisen kulttuurin tunnettuutta ja luovien alojen liiketoiminnan kasvua.
Miksi kulttuurilla on tärkeä rooli maakuvan rakentamisessa?
Helsingin Design Capital 2012 -vuonna mottona oli "Design embedded in everything". Samaa voi käyttää kulttuurista: "Culture embedded in everything". Kulttuuri pitää tuoda osaksi kaikkea toimintaamme ja jokapäiväistä elämäämme, sitä ei pidä nähdä vain erityisinä tapahtumina, konsertteina tai näyttelyinä.
Suomella on rikas kulttuuritarjonta, siitä pitää vain kertoa paremmin ja laajemmin. Kulttuurin avulla voidaan saavuttaa uusia kohderyhmiä, ja ottaa puheeksi vaikeitakin asioita taiteen keinoin. Ilmastonmuutos, tasa-arvo, yhdenvertaisuus ja monimuotoisuus ovat vahvasti läsnä niissä tuotannoissa, joita eri luovien alojen sektoreilla syntyy. Tavoitteemme on vahvistaa maakuvan elämyksellistä puolta ja sitä kautta lisätä Suomen tunnettuutta.
Haluan tuoda esille myös lastenkulttuuria yhdistettynä mm. varhaiskasvatukseen, alkuperäiskansojen kulttuuritarjoamaa, vammaisten osallistumista kulttuurin tekemiseen. Edelleen, ruoka, sauna, luontosuhde, urheilukin ovat kaikki asioita, jotka lisäävät kiinnostusta maatamme kohtaan.
Miten aiot viedä asioita eteenpäin?
Näen tehtävässäni kolme teemaa, joihin aion vaikuttaa tehtäväni kautta:
- Edesauttaa sitä, että kulttuuri- ja luovien alojen toimijat löytävät uusia väyliä ja mahdollisuuksia kansainvälistymiselle edustustoverkostoamme hyödyntäen.
- Tuoda kulttuuri vahvemmin osaksi Suomen maakuvaa. Innostaa myös yrityksiä ottamaan kulttuuri osaksi maailmanvalloitustaan.
- Lisätä kiinnostusta Suomea kohtaan myös kulttuurimatkailun kohdemaana, opiskelu- tai asuinmaana työperäisille maahanmuuttajille.
Miten kulttuuriin satsaaminen näkyy edustustojen arjessa?
Asioita tullaan tekemään verkostomaisesti niin, että tieto kulkee kulttuurin ja luovien alojen toimijoiden ja edustustoverkostomme välillä sujuvasti.
Olen viime kuukausien aikana tavannut tiedotuskeskusten, instituuttien ja kulttuuritoimijoiden edustajia ja kartoittanut Suomen runsasta tarjontaa. Kokoan parhaita käytäntöjä onnistuneista keinoista edistää kulttuurin ja luovien alojen vientiä ja yhteistyötä paikallisten toimijoiden kanssa.
Maakuvaa määrittelevän Finland Promotion Boardin tuella tehdään skaalattavia työkaluja verkostomme käyttöön, niin että kulttuurielementtejä voidaan helposti kytkeä osaksi muuta edustustojen toimintaa.
Haluan jakaa edustustoillemme ajankohtaisia kulttuurin kuulumisia ja löytää uusia tapoja kytkeä kulttuuri osaksi edustustojen arkea. Tähän toivon ideoita ja yhteydenottoja myös kulttuurin kentältä Suomessa.
Lisätietoa: Paula Parviainen, paula.parviainen@formin.fi