Kuva: Jonne Renvall/Tampereen yliopisto
Elämystalouden työelämäprofessoriksi on valittu kauppatieteiden maisteri, yrittäjä Miika Lipiäinen. Hän aloittaa tehtävässä 1.9.2024 Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa. Työelämäprofessorina Lipiäinen haluaa herättää yhteiskunnallista keskustelua elämysten merkityksestä.
Uutena elämystalouden työelämäprofessorina Lipiäinen aikoo edistää kestävää elämystaloutta. Lipiäinen haluaa tuoda elämystalouden toimijoita yhteen ja tutkia, miten elämykset voisivat olla niin liiketoiminnallisesti kuin elinympäristön kannalta kestäviä.
Tampereen yliopiston tiedotteessa Mika Lipiäinen sanoo, että tarvitsemme kansallista dialogia elämysten merkityksestä ihmisille, tutkimusta ja kestävää liiketoimintaa.
”Silloin ihmiset saavat mahdollisuuksia osallistua elämyksiin myös talouden heilahteluissa. Elämässä voi, ja pitääkin, olla ei-kaupallisia arjen elämyksiä, mutta elämyksissä on myös merkittävää liiketaloudellista potentiaalia.”
Lipiäisen mukaan Suomi voi profiloitua kestävän elämystalouden mallimaana.
”Emme ole pelkästään viimeinen paikka maailmassa, jossa on puhtaita järviä, vaan täällä koetaan ympäristön ja yhteisöjen kannalta upeita elämyksiä. Se tapahtuu terveellä tavalla, joka edistää hyvinvointia koko yhteiskunnassa. Jos onnistumme, saamme todella hyvän lisän Suomi-kuvalle.”
Kauppatieteiden maisteri Miika Lipiäinen tekee strategian ja organisaatioiden alan väitöskirjaa Jyväskylän yliopistossa. Lipiäinen nostaa väitöstutkimuksessaan esiin markkinoiden toiminnan, jossa eri toimijat suostuttelevat ja sopivat välillä jopa konfliktin kautta sen, onko esimerkiksi kauramaito maitoa, nykytaide taidetta tai vaikkapa pitääkö oikean mallasviskin tulla juuri Skotlannista.
Merkityksellisiä kuluttaja- ja asiakaskokemuksia
Elämystaloudella tarkoitetaan joukkoa toimialoja, joissa on keskeistä luoda merkityksellisiä kuluttaja- ja asiakaskokemuksia. Siihen kuuluvat esimerkiksi tapahtumaliiketoiminta, kulttuurialat, viihde- ja peliteollisuus, urheilu sekä matkailu- ja ravintola-ala.
Tuotelähtöisiin toimialoihin sovelletaan elämystalouden teemoja siten, että asiakaspolkua kehitetään elämykselliseen suuntaan. Elämyksellisyyttä on Lipiäinenkin yritysurallaan edistänyt Kyrö Distilleryn perustajajäsenenä. Pientislaamo Kyrö valmistaa suomalaista giniä ja ruisviskiä Isossakyrössä.
Yritys perusti tislaamon yhteyteen elämyskeskuksen, jonka vuosittainen kävijämäärä ylittää moninkertaisesti paikkakunnan asukasmäärän.
”Maailma ei tarvitse lisää alkoholia, mutta sitä enemmän hyviä elämyksiä, yhteisöllisyyttä ja kertomuksia. Olemme vieneet ennakkoluulottomasti firmaa maailmalle maun, kulttuurin ja elämysten kautta”, Lipiäinen kertoo.
Kaupungit ja elämystalous
Kaupunkien tarve elävöittää keskustojaan ohjaa kehittämään elämyksiä. Tampereen kaupunki on toiminut viime vuosina edelläkävijänä tapahtumateollisuuteen ja elämystalouteen panostamisessa ja alan kehittämisessä.
Elämystaloutta kehitetään Tampereella kuten muitakin teollisuudenaloja. Tampereen kaupungilla on meneillään nykyisellä valtuustokaudella elämystalouden kehitysohjelma, jonka päätavoite on, että Tampere tunnetaan kansainvälisen tason luovien alojen ja elämysteollisuuden keskittymänä.
”Elämys voi olla hyvinkin intiimi ja yksityinen, mutta silti ihmiset kokoontuvat yhteen kokemaan sellaista, mihin emme yksin pysty. Kaupungit ovat siinä mielessä täydellisiä elämysympäristöjä. Tampereella on tehty hyvää työtä ja se toimii mainiona testilaboratoriona elämystalouden ohjelmalle”, Lipiäinen toteaa.
Elämystalous sijoittuu Tampereen yliopiston johtamisen ja talouden tiedekunnassa kauppatieteiden yksikköön. Professuuri on hankkeen ensimmäisessä vaiheessa luonteeltaan työelämäprofessuuri.
Hankekokonaisuutta rahoittavat ensivaiheessa Tampereen kaupungin lisäksi Noho Partners, Tampereen kauppakamari, SM-liiga, Jääkiekkosäätiö, Tampereen liikesivistyssäätiö ja Tampereen Messut. Hankkeen kumppaniverkostoa täydennetään vielä vuosien 2024–2025 aikana.