Ympäristönsuojeluun ja erityisesti ilmastotoimiin liittyvissä kysymyksissä Suomi on nostanut profiiliaan kohti globaalia kärkeä viime vuosina.
Muualla maailmassa Suomi nähdään järkevänä ja luotettavana, mutta ei kovin tunteisiin vetoavana tai tenhoavana. Suomen kulttuurikohteita, -tuotteita tai -saavutuksia ei muisteta.
Vuosittain julkaistava Maakuvan vuosikatsaus kertoo, että Suomen sijat ovat taas nousseet tasaisesti kaikissa vertailun kategorioissa: Vienti, Hallinto, Kulttuuri, Ihmiset, Matkailu sekä Maahanmuutto ja investoinnit.
Kokonaissija kaikkiaan 60 maan joukossa on tänä vuonna 15., kun se oli 18. vuonna 2017.
Suomi menestyy maakuvakyselyissä hyvin hallinnon, luotettavuuden ja elämänlaadun osalta, mutta kulttuuri laahaa jäljessä. Näin on ollut jo aiempina vuosina.
Kulttuuri ei ole Suomen houkutin
Muiden Pohjoismaiden tapaan Suomi tunnetaan demokratiasta, vakaudesta, puhtaasta luonnosta ja väestön onnellisuudesta. Kulttuuriperinnöstä, taiteesta ja nykykulttuurista kysyttäessä Suomi ei profiloidu. Suomesta ei muisteta kulttuurihistoriallisesti arvokkaita kohteita, ruokaperinnettä tai muotoilua.
Suomea ihaillaan järjestyksen ja oikeudenmukaisuuden maana
Yksi suomalaisen kulttuurin osa-alue kyllä nousee lähes kärkikymmenikköön: urheilu. Suomalaisia ihmisiä pidetään myös korkeassa arvossa, ja eräässä osatutkimuksessa yli 60 % vastaajista ilmoitti suhtautuvansa Suomeen ihailevasti tai intohimoisesti.
Onko mielikuva kulttuurimaasta tavoittamattomissa?
Maakuvatyöryhmän käsitys on, että mahdollisuudet kulttuurin matalien sijoitusten parantamiseen ovat rajalliset. Erilaiset kulttuuriin liittyvät tekijät ovat kuitenkin olennaisia mielipidettä muodostettaessa.
Suomi-kuvaa on tutkittu 1980-luvulta lähtien. Nykyinen katsaus kootaan useista kansainvälisisistä kyselytutkimuksista ja mittareista, joista osassa on yleisömielikuvien lisäksi myös asiantuntija- ja vaikuttajahaastatteluita.
Maakuvan vuosikatsaus 2021 (Ulkoministeriön maakuvayksikkö)
https://toolbox.finland.fi/strategy-research/maakuvan-vuosikatsaus-2021/