Svenska Teatern avasi residenssihaun virtuaalisille esittävän taiteen konsepteille. Valitulle työryhmälle myönnetään yhteensä kuukauden pituinen residenssijakso, jonka aikana ryhmä kehittää esittävän taiteen teoksen, johon liittyy virtuaalisia tai digitaalisia elementtejä innovatiivisella tavalla.
Hankkeen tarkoitus on tarjota mahdollisuus tutkia, miten nykyteknologiaa voisi käyttää osana näyttämötaidetta. Miten se voisi tuoda taiteelliseen sisältöön tai yleisökokemukseen.
"Yhä suurempi osa Svenska Teaternin kohderyhmästä ei ole koskaan elänyt ei-teknisellä aikakaudella. Teatterin on entistä tärkeämpää valmistautua vastaamaan yleisön vaatimuksiin tällä saralla. Virtual Stories tarjoaa mahdollisuuden pohtia mitä tulevaisuuden näyttämötaide voisi olla", sanoo Svenska Teaternin johtaja Joachim Thibblin.
Residenssijakson tavoitteena on kehittää esityskonsepti, joka toimii pohjana työryhmän, Svenska Teaternin, Taideyliopiston ja Aalto-yliopiston yhteistuotannolle keväällä 2024. Mahdollinen tuotantopäätös tehdään residenssijakson päätyttyä näiden kolmen tahon ja työryhmän välisessä vuoropuhelussa.
Lopullisen esittävän taiteen teoksen tulisi
- tutkia virtuaalisten tarinoiden dramaturgian mahdollisuuksia
- tutkia virtuaalisen tarinankerronnan valtarakenteita
- tutkia miten osallistujat/yleisö kokevat virtuaaliset tarinat ja miten ne vaikuttavat heihin
- olla suunnattu nuorisolle ja nuorille aikuisille
- tutkia yleisön ja näyttelijän välisen digitaalisen/virtuaalisen vuorovaikutuksen menetelmiä
- toteutua virtuaalisessa tilassa tai yhdistetyssä fyysisessä ja virtuaalisessa tilassa; Svenska Teaternin NICKEN-näyttämö on tuotannon käytettävissä
- olla kestoltaan 20–75 minuuttia
- käyttää Svenska Teaternin näyttelijöitä ja Taideyliopiston opiskelijoita
- olla ruotsinkielinen tai sisältää ruotsin kieltä jossakin muodossa.
Hakijoilta toivotaan
- 2–4 hengen työryhmä, jolla on taustaa esimerkiksi esittävän taiteen, tanssin, lavastuksen ja puvustuksen, äänisuunnittelun, valosuunnittelun, digitaalisen/virtuaalisen taiteen, pelisuunnittelun, performanssi- ja esitystaiteen jne. alalta, ja joka on kiinnostunut esittävän taiteen, digitaalisen/virtuaalisen taiteen ja teknologian välisistä risteyskohdista. Kannustamme vahvasti taiteiden- ja alojenväliseen yhteistyöhön.
- valmiita kehittämään esityskonseptia Helsingissä ja Espoossa syksyllä 2022 ja kevättalvella 2023. Residenssijakson aikataulu ja rakenne suunnitellaan sen mukaan, kuinka valittu työryhmä ja Svenska Teaternin, Taideyliopiston ja Aalto-yliopiston tarjoamat tilat ovat käytettävissä.
- kiinnostuneita yhteistyöstä Taideyliopiston ja Aalto-yliopiston opiskelijoiden kanssa
- kykeneviä työskentelemään ruotsiksi, suomeksi tai englanniksi.
Residenssi tarjoaa
- työtilat Svenska Teaternissa, Taideyliopistossa ja Aalto-yliopistossa
- palkallisen, yhden kuukauden mittaisen residenssijakson, jonka aikana maksetaan taiteellisesta ja itsenäisestä työstä 2 500 euroa/henkilö teatterialan työehtosopimuksen mukaisesti
- asiantuntijatukea luovan prosessin aikana.
Hakuohjeet:
Hakemus tulee lähettää ruotsiksi, suomeksi tai englanniksi 10. elokuuta mennessä osoitteeseen dramaturgiatet@svenskateatern.fi.
Hakemukseen on liitettävä
- enintään yhden sivun mittainen kuvaus konseptiehdotuksesta, jota työryhmä haluaa kehittää residenssikauden aikana. Kuvauksesta tulee käydä ilmi, mikä virtuaalisen tai digitaalisen esittävän taiteen alalla kiinnostaa ryhmää.
- työryhmän jäsenten ja heidän tärkeimpien ansioidensa esittely
- arvio teknisistä tarpeista.
Lisätietoja antaa Nina-Maria Häggblom ajalla 31.5 – 10.6. tai 1.8 – 10.8. Sähköpostitse nina-maria.haggblom@svenskateatern.fi tai puhelimitse 050 551 6321.