Av-alan edustajat luovuttivat elinkeinoelämän näkemyksen tavoitteista ja tarvittavista toimenpiteistä työ- ja elinkeino-, sekä opetus- ja kulttuuriministeriön edustajille Screen Helsinki -tapahtumassa 31.8.2022. Tavoitteena on synnyttää yhdessä avoimeen dialogiin perustuva kasvusopimus eli uusi toimintamalli, joka tähtää av-alan yritysten kasvuun ja kansainvälistymiseen.
Vuoden 2022 alusta lähtien työstetty kasvusopimusprosessi huipentui Screen Helsinki -tapahtumassa, jonne kokoontui lähes 400 av-alan toimijaa. Mukana oli tekijöitä suurista tuotantoyhtiöistä yksittäisiin yrittäjiin, mutta myös hallinnosta ja rahoitusalalta.
Kasvusopimus on toimintasuunnitelma, jossa julkinen sektori ja uudistuvien ekosysteemien yritykset määrittelevät yhteiset kasvu- ja kehitystavoitteet ja tulevaisuuden liiketoimintamahdollisuudet. Julkistuksessa käytiin läpi sopimuksen päälinjat, joita ovat koulutus, vastuullisuus, kansainvälisyys ja rahoitus, joihin liittyvät kirjaukset tukevat tulevan hallitusohjelman valmistelua.
”Tulevaisuudessa Suomen luovan talouden kasvuympäristön kehittäminen tapahtuu vahvassa keskusteluyhteydessä alan yritysten kanssa. Yritykset luovat kasvun, toimintaympäristön täytyy tukea sitä niin hyvin kuin mahdollista,” sanoo työ- ja elinkeinoministeriön ylijohtaja Ilona Lundström.
Taustalla kasvusopimuksen toteutukselle on av-markkinan maailmanlaajuinen kasvu. Suomen av-ala tähtää osaksi kasvavaa kansainvälistä markkinaa, jolloin sekä alan, että julkisen sektorin on sitouduttava jatkuvaan, pitkäaikaiseen alan kehittämiseen.
”Luovan talouden potentiaali Suomen kansantaloudelle ja kulttuurille on suuri. Kotimainen av-ala on ollut nousussa jo muutaman vuoden ajan ja meidän on tärkeä löytää toimenpiteitä, joilla voimme vahvistaa alan toimijoiden toimintaa myös jatkossa”, toteaa ylijohtaja Riitta Kaivosoja opetus- ja kulttuuriministeriöstä.
OKM ja TEM käynnistivät av-alan kasvusopimus-prosessin vuoden 2022 alussa. Ministeriöt antoivat hankkeen ohjauksessaan oleville toimijoille, Business Finlandille ja Suomen Elokuvasäätiölle. Ohjausryhmään kutsuttiin Audiovisual Producers Finland – APFI ry edustamaan elinkeinoelämää. Työtä on rahoittanut EU:n elpymis- ja palautumistukiväline (RRF), joka on yksi EU:n kertaluonteisen elpymisvälineen ohjelmista.
Käytännön kehitystyötä fasilitoi Tampereen kaupunkiseudun elinkeino- ja kehitysyhtiö Business Tampere Oy:n elinkeinopoliittinen ohjelma Film Tampere opetus- ja kulttuuriministeriön hankerahoituksella. Av-alan kasvusopimus-prosessiin osallistui kaikki alan keskeiset toimijat, lähes 200 henkilöä. Yritysten yhteenlaskettu liikevaihto on yli 600 miljoonaa.
”Kasvusopimuksen rakentaminen jatkuu av-alalla ja hyväksi todettua toimintatapaa lähdetään jalkauttamaan myös muille luovan talouden sektoreille ensi vuodesta alkaen ”, toteaa Ilona Lundström.
Lisätiedot:
neuvotteleva virkamies Petra Tarjanne, TEM, p. 029 506 3691
kulttuuriasiainneuvos Laura Mäkelä, OKM, p. 0295 330 224