AVEKin CreMa-tuki nopeutti uusien, esteettisten betoni-innovaatioiden kehitystyötä. Kuvanveistäjä Pertti Kukkosen Betonipallas Oy keksii menetelmiä betonin värjäykseen ja muottitekniikoita taideteosten valuun.
Betonipallas Oy sai 30 000 euron CreMa-rahoituksen vuonna 2019 taidetuotteiden kehittämiseen ja rakentamishankkeisiin, erityisesti betonin käyttöalueiden innovointiin.
Pertti Kukkonen on kuvanveistäjä, joka tuntee betonin visuaalisuuden. Hän on tehnyt betonivaluun ja värjäykseen liittyviä keksintöjä ja tutustunut niiden myötä betonin tekniseen puoleen muun muassa Betoniyhdistyksen ja VTT:n asiantuntijoiden kanssa.
- Käytin aikoinani betonia kuvanveistossa, koska se on valettavissa kuin pronssi, hiottavissa kuin kivi ja värjättävissä kuin keramiikka. Ja se on tietysti rakennushankkeisiin sopiva materiaali, Pertti Kukkonen kertoo.
Ideat kaupallistettavaan muotoon yhteistyössä
CreMa-tuen tarkoitus on edistää monialaista luovaa yhteistyötä, ja Pertti Kukkonen pyysi kumppaneiksi joukon betoni- ja rakennusteollisuuden yrityksiä. Ne sitoutuivat osallistumaan kehitystyöhön hankkeen ajan.
Kukkosen innovaatiot liittyvät betonin pinnan värjäämiseen, patinointiin ja muottitekniikkaan. CreMa-hankkeessa hän halusi kehittää uusia ja vanhempiakin ideoitaan kaupallistettavaan muotoon ja löytää yhteistyökumppaneita teollisuudesta.
- Olen lähtenyt kehittämään betonia materiaalina sekä taiteilijakunnalle, suunnittelijoille että teollisuudelle. Hankekin jakautui näihin osa-alueisiin, Kukkonen sanoo.
Hankkeeseen kuului melko suoraan kaupallistettavia ideoita, tiedottamista, yhteistyökentän kartoittamista ja avaamista. Kukkosen Betonipallas myös konsultoi ja urakoi rakentamisen erikoiskohteita.
Innovaatiot kiihdytyskaistalle
- CreMa-hanke mahdollisti omaehtoiset kokeilut, siinä sai aikaa tehdä kaikkea erikoisempaa ja keskittyä kunnolla. Olen kehitellyt betoni-innovaatioita 20-30 vuotta, ja tämä hanke nykäisi kaikkia kehitystöitä eteenpäin, Kukkonen sanoo.
Lähes jokaisesta hankkeen aikana alulle pannusta ideasta on seurannut jotain konkreettista. Se sai Pertti Kukkosen katsomaan ympärilleen laajemmin.
Kontakteja ja hankkeita syntyi projektin kuluessa paljon, ja ne ovat jatkuneet ja kehittyneet kaupalliseksi yhteistyöksi ja johtaneet esimerkiksi lisensointisopimukseen. Muun muassa muottivalmistaja Finnform, Kirjoväri, ART-Betoni ja Betset-yhtiöt lähtivät yhteistyöhön Betonipallaksen kanssa.
CreMa-hankkeen myötä Betonipallas vakiinnutti yhteistyön ART-Betoni Oy:n kanssa ja Umbravärjäysmenetelmä lisensoitiin Art-Betonille. Umbravärjäystä käytetään esimerkiksi Hämeenlinnaan rakennettavan Assi-sairaalan koko julkisivussa.
Uusia yhteyksiä, laajenevia näkymiä
Hankkeen kansainvälistymiskonsultti oli Minna Storm, jonka tehtävä oli avata Ruotsin markkinoita. Ruotsin markkinoiden eroista Suomeen nähden saatiin käsitystä, mikä auttoi Betonipallaksen asiantuntemuksen markkinoinnissa. Myös ruotsalaisyritysten kanssa on vireillä yhteistyötä.
- Toinen hyvä yhteys oli, että kehitimme Kuvanveistäjäliiton kanssa betonisymposiumin. Siihen saatiin Lipabetoni mukaan Pieksämäeltä. Symposium oli hyvin suosittu, ja sille on toivottu jatkoa sekä kuvanveistäjien että Lipabetonin puolelta, Kukkonen kertoo.
Betonisymposiumissa avattiin betonimateriaalin mahdollisuuksia taiteilijoille. Rakentamisen prosenttiperiaatteen myötä taideteosten tarve on lisääntynyt voimakkaasti, ja siksi materiaalin ymmärtäminen on erityisen tärkeää arkkitehdeille ja kuvanveistäjille.
Taiteilijoille tukihenkilö hakemuksen tekoon
Pertti Kukkosen mielestä CreMa-tukihakemuksen laatiminen sujui mutkattomasti, koska hänellä oli jo vuosien takaa kokemusta tukihakemuksista. Hän uumoilee, että innovaatioita ja kehityskelpoisia suunnitelmia voi jäädä piiloon, jos kaikilla taiteen ja muotoilun ammattilaisilla ei ole vastaavaa perehtyneisyyttä.
- Jos ajattelen kuvanveistäjäkollegoita, niin haussa olisi kyllä hyvä olla tukihenkilö, joka osaa löytää oikeat asiat hakemusta varten, Pertti Kukkonen pohtii.
Hän pitää myös tärkeänä, että luovien alojen ammattilaiset pääsisivät ylittämään kynnyksen yhteistyöhön teollisuuden kanssa, kehittämään materiaaleja ja menetelmiä yhdessä. Kynnys on perinteisesti ollut korkea, mutta esimerkiksi kuvanveistäjillä olisi paljon annettavaa vaikkapa betonielementtien tuotekehitykseen ja sitä kautta rakentamisen visuaaliseen rikkauteen. Tätä kynnystä madaltavat juuri CreMan tyyppiset tukimuodot.
Kukkosella on mielessään esteettiseen elementtituotantoon liittyen uusia, isompaa rahoitusta vaativia ideoita.
CreMa-tuen merkitys oli Betonipallakselle keskeinen betonin uusien käyttöalueiden kehittämisessä. Uudet tekniikat ja yhteistyökumppanit avasivat yllättävän hyvän näkymän tulevaisuuteen ja Betonipallaksen palvelupaletti kasvoi selvästi monipuolisemmaksi. Se näkyy nyt uudentyyppisinä tilauksina.
Lisätietoja
AVEKin CreaDemo-tukien haku 2023
AVEKin tukien hakuohje