Metropolia Ammattikorkeakoulun Re:connect -hankkeen julkaisussa tarkastellaan av-alan työnantajien osaamistarpeita, vastavalmistuneiden nuorten osaamista ja keinoja, joilla nuoret tekijät pääsisivät kiinnittymään paremmin työelämään.
Metropolia Ammattikorkeakoulun Re:connect – Opintojen jälkeen työelämään -ESR-hanke päättyi marraskuun lopussa. Re:connectin päämääränä oli löytää keinoja, joilla audiovisuaaliselle alalle valmistuneet alle 30-vuotiaat nuoret pääsevät paremmin ja nopeammin työelämään.
Viime vuosina audiovisuaalisen alan toimintaympäristö on muuttunut merkittävästi. Samalla myös av-alan mahdollisuudet työllistää nuoria työntekijöitä on heikentynyt huomattavasti.
Nuoret mukana etsimässä ratkaisuja työllistymiseen
Audiovisuaalisen alan kohtaanto-ongelma näkyi 2020-luvun alussa etenkin nuorten työntekijöiden vaikeutena työllistyä oman alan töihin – huolimatta alan silloisesta kovasta kasvusta ja osaaja- ja työvoimapulasta.
Suurista tuotantovolyymeistä, työvoimapulasta ja lähes ylikuumentuneesta tilanteesta siirryttiin vuonna 2023 nopeasti ympäristöön, jossa tuotantoja siirrettiin, peruutettiin tai ei edes aloitettu.
Tämän tilanteen ratkaisemiseksi Metropolian Re:connect-hankkeessa selvitettiin kyselyillä, haastatteluilla ja käytännön toimintaa havainnoimalla erilaisia keinoja, joilla nuorten työllistymistä voidaan tukea. Hankkeeseen osallistui myös 24 äskettäin valmistunutta nuorta, joiden työuran alkua pyrittiin edistämään.
Toiminnasta nousi esiin useita havaintoja ja tuloksia
- Audiovisuaalisen alan rekrytointikäytäntöjä tulee kehittää ja monipuolistaa
Jotta mahdollisimman monella olisi todellinen mahdollisuus hakea ja saada töitä, rekrytoinnin tulee olla nykyistä läpinäkyvämpää ja inklusiivisempaa. Myös rekrytoinnin ulkoistamista kannattaa tilannekohtaisesti harkita. - Verkostoitumisosaaminen osaksi ammatillisia opintoja
Ammatilliset kontaktit syntyvät tyypillisesti opiskeluaikana, ja siksi varsinkin työharjoitteluiden sisältöihin, koordinointiin ja organisointiin tulee panostaa sekä oppilaitoksissa että tuotantoyhtiöissä, jotta mahdollisimman moni opiskelija saa mahdollisimman hyvän työharjoittelupaikan tulevaa työuraansa ajatellen. - Työllistymisvaikeuksien ennakointi on opiskelijalle tueksi
Tulevia työllistymisvaikeuksia voi ennustaa tiettyjen indikaattoreiden pohjalta, jotka nousevat esiin esimerkiksi viimeisessä opintojen ohjauksessa ennen valmistumista. Niitä nuoria, joille työn saaminen on todennäköisesti hankalaa, kannattaa auttaa luomaan jo opintojen aikana kontakti ja asiakkuus työllisyyspalveluihin ja rakentaa niin sanottu trainee-väylä opinnoista työelämään.
Johtopäätökset koottuna yksiin kansiin
Re:connectin tuloksista ja johtopäätöksistä koottu julkaisu “Osaajapulaa ja työttömyyttä – Nuorten mutkikas tie av-alalle” löytyy sähköisenä ja saavutettavana versiona osoitteesta https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-328-413-5
Lisätietoja
Antti-Veikko Salo, projektipäällikkö
Re:connect – Opintojen jälkeen työelämään (ESR)
antti-veikko.salo (at) metropolia.fi
Creative Finland toimii strategisessa yhteistyössä Business Finlandin sekä työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.