Erikoistutkija Mika Naumanen ja tutkimuspäällikkö Katri Valkokari kokoavat luovan talouden Fact sheets -selvitystä.
Luovien alojen merkitystä taloudelle on vaikea arvioida ilman ajantasaista tietoa luovien alojen uusista ammateista, yrityksistä ja arvoketjuista. Siksi luovan talouden Fact sheetsiin tehdään parhaillaan päivitystä VTT:ssä.
Luovien alojen Fact sheets kokoaa luovien alojen perustiedot, joihin kasvua ja muita tavoitteita voidaan verrata. Hallitusohjelmassa on kirjaus luovan talouden kehittämisestä ja kasvusta. Tätä tavoitetta tukeakseen on Business Finland tilannut VTT:ltä päivityksen luovan talouden Fact sheets -selvitykseen.
Mihin Fact sheetsiä tarvitaan?
Suurimpana luovien alojen kehittämisen haasteena on ollut miten luovat alat ja luova osaaminen liiketoiminnassa määritellään. Tilastoja on vaikea kerätä, jos mitattavia asioita ei tunnisteta eikä osata rajata.
Luovien alojen tarkka määrittely on hankalaa, koska luovat alat muuttuvat ja kehittyvät koko ajan. Luovuuteen perustuvat tuotteet ja palvelut ovat uudenlaisten arvoverkostojen ja ekosysteemien keskeisiä osia.
Kehittyvillä aloilla luovan osaamisen ammattinimikkeet vanhenevat nopeasti. Tarvitaan ajantasainen kuva myös siitä, miten luovien alojen arvoverkostot rakentuvat eli millaisia vaiheita kuuluu erilaisten luovien tuotteiden ja palveluiden valmistamiseen ja markkinoille saattamiseen. Voidaan esimerkiksi tarkastella tilastollisesti, mitkä ovat arvoverkostojen pullonkauloja tai aktiivisia solmukohtia, mitä niistä seuraa luovien alojen yrityksille, sekä miten arvoverkostoissa syntyy uusia kytkentöjä myös luovien alojen ulkopuolelle.
Mitä kaikkea Fact sheets kuvaa?
Luovaa taloutta tarkastellaan kolmen toimintaympäristön näkökulmasta: monistettavat sisällöt, luovat palvelut sekä tapahtuma-ala. Tavoitteena on saada päivitetty kuva näistä kolmesta osa-alueesta arvoketjuineen sekä numeerisine perustietoineen.
Fact Sheetsissä määritellään eri luovien alojen yritysten liiketoimintaa kuvaavat tärkeimmät indikaattorit sekä sanallisin kuvauksin että luvuin. Luovia työntekijöitä määritellään ammattinimikkeen, koulutustaustan ja työhistorian perusteella. Selvitetään myös työntekijöiden ikä- ja sukupuolijakauma ja palkkataso. Selvityksessä huomioidaan maantieteelliset erityispiirteet.
Miten tietoa kerätään?
Luovien alojen Fact sheets -selvitystä toteuttavat VTT:ssä tutkimuspäällikkö Katri Valkokari ja erikoistutkija Mika Naumanen.
”Fact sheets -työ on jatkuva iteratiivinen prosessi. Edellinen luovien alojen selvitys tehtiin 2018, ja tässä välilläkin on julkaistu tiettyjä kuvauksia ja jäsennyksiä alasta. Työ alkoi niihin raportteihin perehtymisellä”, Mika Naumanen kertoo.
Ala- ja ammattimääritelmien luokittelu on jatkuvassa kehityksessä Euroopassa, ja Fact sheet -työssä sovelletaan pohjana eri maiden uusimpia luokitusmalleja. Yksi avainkysymyksistä on: millä toimialoilla luova toiminta tapahtuu nyt? Siihen on eri maissa vastattu hiukan eri tavoin.
”Pyrkimyksenä on luoda matriisi, jossa yhdistyvät sekä luovien toimialojen määritelmät että luovien ammattilaisten toimenkuvien määritelmät. Alan kenttää on muuttanut erityisesti digitalisaatio”, tutkimuspäällikkö Katri Valkokari sanoo.
Saadaanko toimiala- ja ammattiluokitukset nyt ajan tasalle?
Luovien alojen kuvausten ja lukujen kerääminen ei ole aivan yksinkertaista, koska eri lähteistä saatava data ei aina ole keskenään vertailukelpoista. Tietoa kerätään eri paikoissa eri tavoin, eri jaotteluin ja määritelmin. Halutaanko selvityksessä nyt luoda yhtenäinen perusta tulevallekin tiedonkeruulle?
”Kyllä tämä on tullut monessa sidosryhmäkeskustelussa esiin. Alalla toivotaan, että luokitukset saadaan päivitettyä, kun luovat alat muuttavat muotoaan. Emme nyt lupaa, että yhdenmukainen tilastointitapa saadaan tässä projektissa täysin ajettua läpi, mutta otamme siitä kommentteja vastaan” Katri Valkokari vastaa.
”Olennaista on, että se mitä nyt tehdään on niin selvästi määritelty ja speksattu, että jatkossa on selkeää, mihin nämä kokoamamme tilastot ja luokitukset perustuvat”, Mika Naumanen lisää.
Mitä muuta tietoa selvityksessä haetaan ja mistä?
”Luovien alojen yritysten lukuja, esimerkiksi liikevaihto, arvonlisä, työllistävyys, sekä niiden muutokset yli ajan”, Mika Naumanen luettelee.
”Teemme sidosryhmäkeskusteluja. Organisaatiot myös keräävät lukuja itse, ja hyödynnämme Tilastokeskuksen rekisteriaineistoa yritysten toimialasta, henkilöstömäärästä ja siitä, minkä tyyppistä henkilöstöä siellä on töissä. Tätä pyritään täydentämään verkkoharavoinnilla, jossa oikeat hakusanat nostavat esiin luovan alan yrityksiä, joita ei muulla tavoin saada esiin,” Naumanen kertoo.
Erityishuomio luovien palvelujen jäsentämiseen
Tutkittavista toimintaympäristöistä varsinkin luovat palvelut on laaja ja muuttuva valikoima osaamisyhdistelmiä eri toimialoilla. Luovissa palveluissa luovaa osaamista ja menetelmiä hyödynnetään muiden toimialojen uudistumisen, asiakaskokemuksen ja kilpailukyvyn kehittämiseen. Luovat palvelut -toimintaympäristössä nähdään suurta kasvupotentiaalia.
Luoviin palveluihin luetaan yleensä esimerkiksi käyttöliittymäsuunnittelu, teollinen muotoilu, palvelumuotoilu, arkkitehtuuri, vaatesuunnittelu, mainonta ja markkinointiviestintä.
“Luovat palvelut on se alue, joka hahmottui liikkeelle lähtiessä kaikkein epäselvimpänä. Siitä on nyt käyty eniten vuoropuhelua ja tehty työtä sen keskeisten alueiden tunnistamisessa. Se ei tarkoita, että se olisi yksittäisenä osa-alueena tärkein, vaan että jäsentämistarve on siellä ollut suurin. Tavoitteena on nimenomaan liiketoiminnan jäsentäminen, ja siksi luovissa palveluissa on tehty poisrajausta perinteisten kulttuuritoimintojen osalta. Ne olisivat kuuluneet kolmanteen osa-alueeseen, jossa nyt keskitytään tapahtumateollisuuteen”, Katri Valkokari sanoo.
”Oli uutta, että luovien palveluiden kanssa oli niin paljon perusjäsennystyötä tehtävänä. Sitä ei ole aikaisemmin vastaavalla tavalla selvitetty, ja oletan että työmme voi olla siten kansainvälisestikin merkityksellistä”, Mika Naumanen lisää.
Keskeisiä sektoreita ovat myös monistettavat sisällöt ja peliteollisuus, mutta niiden rakenteesta tiedetään jo paljon.
“Monistettavissa sisällöissä ei ole isoa murrosta menossa, vaan digitalisaatio on jo muuttanut aikaisemmat jakeluketjut ja mahdollistanut liiketoiminnan skaalaamisen. Mutta erilaisten sisältöjen kytkeytymiset tuovat uusia mahdollisuuksia, esimerkiksi käsikirjoittaminen on osaamista, joka liittyy useisiin monistettaviin sisältöihin”, Katri Valkokari sanoo.
Joko on nähtävissä viitteitä erityisen kiinnostavasta uudesta tiedosta?
”Sidosryhmäkeskustelut ovat vielä meneillään, emmekä ole vielä ehtineet tehdä aineiston tilastollista tarkastelua, joten on liian aikaista sanoa mitään. Mutta se mikä tulee näkymään, on kuinka digitaalisuus murtaa näitä kaikkia aloja. Digitaalisuus tuo uusia mahdollisuuksia ja uudenlaisia kyvykkyyksien kokoonpanoja” Katri Valkokari summaa.
”Nämä digitalisaatioon liittyvät asiat nousevat esiin keskusteluissa, joten todennäköisesti ne tulevat näkymään datassakin” Mika Naumanen säestää.
”Yksi päähavainto on, että digitaalinen murros on muuttanut jakelukanavia ja työkaluja ja tuonut tarvetta uusien kokoonpanojen löytämiseen. Luovaan osaamiseen pitää yhdistää insinööriosaamista ja käyttäytymistieteen osaamista” Katri Valkokari täsmentää.
Millaisia reaktioita on noussut esiin sidosryhmissä Fact sheet -työn kuluessa?
“Vaikuttaa siltä, että työtä on pidetty hyödyllisenä, ja uutta ymmärrystä on saatu. Olemme myös huomanneet, että rajausten tekeminen herättää tunteita. Kentän palaute on ollut positiivista ja siellä työtä pidetään kokonaisuuden näkökulmasta tärkeänä”, Katri Valkokari sanoo.
Milloin Fact Sheets -selvitys valmistuu?
“Maaliskuussa 2023 olisi tarkoitus olla valmista, mutta vielä on sarkaa käännettävänä”, sanoo Mika Naumanen.
”On hyvä ymmärtää, että tämä selvitys ei saa kerralla maailman mallia valmiiksi, vaan työ jatkuu ja tarvitaan syvempää tarkastelua ja vuoropuhelua”, sanoo Katri Valkokari.
Lue lisää aiheesta:
Luovien alojen kehittäminen on kestävyyslaji
Luovan talouden tiekartta (2020)
Luovan talouden mittaaminen tiedolla johtamisen tueksi
Lähteet
Petra Tarjanteen laatima yhteenveto luovan talouden Tiekartasta (TEM)
Kotimainen av-ala kiihtyvässä muutoksessa (Business Finland)
Luovan talouden yrityskenttä -esitys, VTT/Mika Naumanen