Lapsia ei tahdo saada irti kosketusseinästä, kun he pääsevät maalaamaan, musisoimaan ja ohjaamaan musiikkisatua. Satuseinän kehittäjä MusicFairyTales yhdisti klassisen musiikin taitajat, kirjailijat ja laserprojektioteknologian pilotissaan.
Mikkeliläinen Musicfairytales sai vuonna 2020 AVEKin CreMa-rahoituksena 25 000 e monialaiselle Satuseinä-demolleen.
MusicFairytales oli tuottanut musiikkisatusisältöjä, joita he halusivat kehittää interaktiivisuuteen päin. Oli syntynyt idea kuvitetusta, immersiivisestä musiikkisadusta, joka projisoidaan seinälle ja jota voi ohjata koskettamalla. Ammattimuusikot ja lastenkirjailijat löysivät kumppanikseen digitaalisia kosketusseinäprojisointeja tuottavan OiOi Collective Oy:n.
Ainutlaatuinen konsepti kutsuu lapsia soittamaan, säveltämään ja maalaamaan
Klassiseen musiikkiin kirjoitettu ja kuvitettu satu esitetään kosketusseinälle visualisoituna. Visualisointi toteutettiin 4K-projektorilla ja sensorilla, joka muodostaa kosketukseen reagoivan laserverkon mille tahansa projektiopinnalle. Tarinan kesto on noin 45 minuuttia, ja se voidaan katsoa ja kuunnella kokonaan tai osissa.
Musiikkisatuseinällä voi myös pelata, se on interaktiivinen ja muokkautuu pelaajansa mukaan. Seinän ominaisuuksiin kuuluu sadun ja pelien lisäksi fantasiasoitin, jolla voi soittaa ja säveltää omaa musiikkia.
Konsepti on ainutlaatuinen maailmassa. Suurten klassisten säveltäjien musiikkia ei ole tällä tavoin visualisoitu tai rakennettu vuorovaikutteiseksi elämykseksi. Kieliversioita on tehty jo viisi ja lisää on tulossa.
– Olemme itse tehneet kaiken luovan työn Satuseinään. Meillä on omassa tiimissämme kirjoittajat, soitamme musiikin itse ja meillä on oma kuvittaja. Kaikki syntyvä IP on oikeasti omaa, kertoo Satuseinän hankejohtaja Teemu Laasanen.
Tuotteelle kehitettiin vuokrausmalli kysynnän perusteella
Yksi Satuseinän ensimmäisistä ostajista oli Helsingin keskustakirjasto Oodi. Siellä on käytössä poikkeuksellisen iso, kahdelle seinälle lavennettu versio Satuseinästä lastenosastolla. Pienet käyttäjät ovat olleet lumoutuneita Satuseinästä.
Satuseinän loppukäyttäjiä ovat eri-ikäiset lapset ja nuoret, ja toivottu kohderyhmä oli aluksi koulut ja varhaiskasvatus. Satuseinän hankintahinta on kuitenkin vaaditun tekniikan takia kohtuullisen korkea, eikä se mahdu koulujen ja päiväkotien budjetteihin sellaisenaan.
Siksi MusicFairyTales kehitti Satuseinälle vuokrausmallin, joka tuo sen monien tapahtumien ja kulttuurilaitosten ulottuville.
- Vuokrasopimuksia on tehty muun muassa Oulun pääkirjaston kanssa muutamaksi kuukaudeksi, kauppakeskuksiin, kirjastoihin, konserttitaloihin. Vuokramallista tuli helpommin myytävä tuote, Teemu Laasanen kertoo.
Kouluja ja varhaiskasvatusta varten Satuseinää pyritään nyt jatkokehittämään niin, että se toimii kosketusnäyttötelevisiolla. Niitä on jo valmiiksi monissa kouluissa, joten niihin voitaisiin myydä pelkkää Satuseinä-sovellusta.
Mobiili- ja kosketusnäyttösovellus saivat jatkorahoitusta
Kehitteillä on mobiilisovellus, ja sen protoon saatiin vuonna 2021 Business Finlandin innovaatioseteli ja kesällä 2021 Etelä-Savon ely-keskukselta rahoitus mobiilisovelluksen pilottiin. Se valmistui 2022 tammikuussa.
Joulukuussa 2022 MusicFairyTales sai OKM:n rahoituksen itsenäisen Feel & Play -kosketusnäyttösovelluksen kehittämiseen. Nämä tuotekehitysmahdollisuudet aukesivat CreMan kautta, ja MusicFairyTalesin kasvu tuli mahdolliseksi.
– Koko demohankkeen budjetti oli aluksi noin 56 000 euroa, CreMa-tuen osuus siitä oli olennaisen tärkeä. Ilman sitä Satuseinä olisi varmasti jäänyt tekemättä, Saimme CreMa-pilotin avulla validoitua konseptimme interaktiivisesta musiikkisatusisällöstä ja fantasiasoitin-ideasta asiakkaille ja markkinoille, Teemu Laasanen toteaa.
Lue lisää
MusicFairyTales MFT Oy
AVEKin kevään 2023 tukien hakuaikataulut