Milja Köpsi on Mimmit koodaa -hankkeen vetäjä
Koodaavat mimmit muuttavat maailmaa. Milja Köpsi tietää, miten it-alalle saadaan uusia osaajia, monimuotoisuutta ja tasa-arvoa. Tarvitaan yhteisö, vertaistukea ja oikeanlaisia esikuvia.
Milja Köpsillä ei ollut it-alan koulutusta eikä kokemusta, kun hän aloitti Software Finland ry:ssä. Hän oli mukana suunnittelemassa tapahtumia it-alan yrittäjille ja johtajille. Alan osaajapula oli jatkuvana puheenaiheena.
Sen ratkaisemiseksi päätettiin yhdessä saada enemmän naisia mukaan teknologia-alalle. Köpsi halusi kehittää uudenlaisen, rennon ja hyvin konkreettisen lähestymistavan. Hiukan sellaisen, jota hän itsekin olisi tarvinnut alkuun alalle tullessaan.
Mimmit koodaa -ohjelma syntyi avaamaan kaikille tasa-arvoisia polkuja it-alan opintoihin ja töihin, ja sen suosio on ollut valtava. Ohjelma murtaa myyttiä siitä, että koodaaminen kuuluu vain miehille järjestämällä matalan kynnyksen tapahtumia, koulutusta ja verkostokohtaamisia.
Tuhansia naisia on osallistunut Mimmit koodaa -koulutustapahtumiin ja lähtenyt kohti teknologiauraa.
1. Millaista teknologiaa saadaan, jos koodaajat ja it-osaajat ovat pääasiallisesti vain yhden sukupuolen edustajia?
"Jos tuotetta tehdessä ei ole ymmärretty, keitä kaikkia käyttäjäryhmässä on, vaan tehdään vain samanlaisille kuin itse ollaan, siitä seuraa ongelmia. Esimerkiksi hyvinvointisormus Oura, joka mittaa ihmisen elintoimintoja: Sitä ei ollut suunniteltu huomioimaan, että naisen ruumiinlämpö saattaa nousta puoli astetta tai asteen kuukautiskierron mukaan. Joten sormus ilmoitti joka kerta, että sen käyttäjä on sairas.
Eikä sukupuoli ole kuin yksi yksittäinen ominaisuus, ihmistä määrittelevät monet muutkin asiat. Mitä monimuotoisempi joukko tekijöitä ja suunnittelijoita, sitä monipuolisempia tuotteita ja palveluita syntyy."
2. Mikä asettaa eri sukupuolet eriarvoiseen asemaan it-alalla? Missä kohtaa on korkein kynnys tai paksuin lasikatto?
"Suurin kynnys on yhteiskunnan sukupuolittuneisuus: tyttöjen ja poikien harrastukset, miesten ja naisten työt. Kymmenien vuosien ajan on tehty tutkimuksia siitä, miksi naiset eivät hakeudu teknologia-alalle. Niissä sitten tulevat aina vain samat asiat esiin, esimerkiksi ettei naisilla ole ollut vertaisesikuvia eikä heille ole tarjottu mahdollisuuksia. Mimmit koodaa tarttuu juuri tähän.
Suurin osa it-alan yrityksistä ymmärtää nykyisin, että ihmiset otetaan ihmisinä omien intohimojensa ja kykyjensä mukaan. Kyse on myös osaajapulasta: kaikki palvelut, tuotteet ja harrastukset digitalisoituvat, eikä meillä ole tarpeeksi tekijöitä, jengi loppuu kesken. Sitten kun on käyty jo kaikki miesoletetut läpi, huomataan että oho, pitää hakea osaajia muistakin ihmisryhmistä."
3. Mitä vääriä käsityksiä naisilla on it-alasta?
"Yleisin ennakkoluulo on, että teknologia on jotenkin sisäänrakennettu miehiin, että se kiinnostaa juuri heitä. Toinen ennakkoluulo on, että kaikki teknologia vaatii suurta matemaattista lahjakkuutta, kun kerran mediassa ja fiktiossa esitetään teknologianörtit nuorina nuhjuisina miehinä, hakkereina energiajuomansa kanssa. Ne ennakkoluulot ovat helposti murrettavissa.
Yritän johtaa toimintaamme niin, että jos menet johonkin matalan kynnyksen it-koulutustapahtumaan eikä se olekaan sinun juttusi, niin kerromme, mitä muita näkökulmia it-alan töihin on olemassa.
Mahdollisuuksia on todella paljon, ja alalta löytyy monella eri tavalla suuntautuneille tekijöille töitä. Voi olla viihdettä tai ilmastonmuutoksen ratkaisua, luovaa tai teknistä, voi olla yksin tehtävää tai yhdessä."
“Joudun muistuttamaan näitä puhujia siitä, että he ovat ihan todellisia asiantuntijoita, vaikka he eivät ole toimitusjohtajia, miehiä tai staroja. “
4. Mikä on paras keino saada kaikkien osallisuus teknologia-alalle?
"Tutkimuspäällikkö Susanna Bairoh Tekniikan Akateemisista on sanonut, että “kiinnostus ei synny tyhjiössä” - tarvitaan mahdollisuuksien luomista: tekoja, kohtaamisia ja vertaisten tarinoita. Naisten tai muiden marginalisoitujen on päästävä kokeilemaan uutta matalalla kynnyksellä.
Teknologian arkipäiväistäminen on tulevaisuuden menestyksen ytimessä. Teknologiatyö on kaikkien saavutettavissa. Voit olla taustaltasi ihan mitä tahansa.
Naiset motivoituvat, kun he näkevät vertaisesikuvia. Kaikki kunnia niille erittäin menestyneille, tyylikkäille huippu-it-naisille, joita mielellään käytetään alan keulakuvina, mutta paljon tehokkaampaa on näyttää naiselle moninaisia, samastuttavan oloisia ja näköisiä it-naisia.
Siksi emme käytä tunnettuja tähtipuhujia. Meillä puhujina on esimerkiksi uranvaihtajia, työttömiä, mielenterveyskuntoutujia ja kotiäitejä, jotka kertovat oman tarinansa. Siitä tulee autenttisuutta. Se on ollut kaikkein tehokkain keino murtaa naisten stereotypioita ja ennakkoluuloja.
Joudun muistuttamaan näitä puhujia siitä, että he ovat ihan todellisia asiantuntijoita, vaikka he eivät ole toimitusjohtajia, miehiä tai staroja. On ollut aivan ihanaa käydä heidän kanssaan tämä keskustelu. He sanovat: Nyt voin antaa muille jotain sellaista, mitä olen itse saanut – tai sitten sitä, mitä en itse koskaan saanut silloin, kun olisin tarvinnut."
“Teknologian arkipäiväistäminen on tulevaisuuden menestyksen ytimessä. Teknologiatyö on kaikkien saavutettavissa.”
+ 1 Mitä haluaisit että jokainen it-päättäjä ymmärtää?
"Heti kun naisille annetaan mahdollisuus opiskella teknologiaan liittyviä taitoja, he ovat valmiita lähtemään kohti uutta.
Kun naiset avaavat itsessään niitä intohimoja ja vahvuuksia, jotka ovat aiemmin olleet syystä tai toisesta poissuljettuja, syntyy valtava määrä energiaa ja he tarttuvat nopeasti toimeen. Sieltä löytyy rautaista osaamista. Heistä tulee lojaaleja työntekijöitä, erittäin motivoituneita! Nämä naisoletetut saavat aikaiseksi todella paljon."
Tututstu Mimmien toimintaan
Mimmit koodaa -virtuaalitapahtuma 3.11.2023 kokoaa ICT-alasta kiinnostuneet yhteen. Ilmaisessa tapahtumassa kuullaan ajankohtaisia puheenvuoroja ja saadaan vinkkejä osaamisen kehittämiseen. Virtuaalikahvitauolla verkostoidutaan ja keskustellaan alalla toimivien yritysten kanssa.
Lisätietoja