Kuvitus Merle Karp
Esiselvityksessä luovien alojen toimijat pitävät luovien alojen yhteiskunnallista muutosvoimaa kestävyystavoitteiden kannalta tehokkaampana keinona kuin omien päästöjen minimointia.
Aalto-yliopisto ja Suomen itsenäisyyden juhlarahasto Sitra ovat yhteistyössä tehneet esiselvityksen luovien alojen ekologisen kestävyysmurroksen toimenpideohjelmaan, joka tähtää alojen valtakunnalliseen hiilineutraaliuteen ilmasto-, luonto- ja kiertotaloustavoitteet huomioiden. Esiselvitys perustuu aineistoanalyysiin ja alan toimijoiden haastatteluihin.
Tehty kestävyystyö jää pienen piirin tietoon
Esiselvityksen perusteella luovilla aloilla on paljon kestävyyttä kehittävää toimintaa ja vakiintuneita toimintatapoja, kuten työkaluja, laskureita ja oppaita. Kestävyysteoista ja hyvistä toimintatavoista ei kuitenkaan viestitä tarpeeksi, ja siksi kestävyystyö ja niiden myötä syntyneet ratkaisut eivät leviä eri toimijoiden kesken.
Kestävyyskehitys tarvitsee kulttuurin ja arvojen muuttajia
Luovien alojen yhteisistä haasteista ja mahdollisuuksista keskusteltaessa nousi esiin näkemys, että luovat alat ovat muutosvoimaltaan kokoaan suurempia. Näiltä aloilta lähtevät kulttuuri- ja arvomuutokset heijastuvat esimerkiksi vaate- ja rakennusteollisuuden toimintaan ja kysyntään, sekä siihen, mistä olemme valmiita maksamaan ja mitä asioita painotamme valintoja tehdessämme.
Esiselvityksen haastatteluissa luovien alojen muutosvoima ja rooli yhteiskunnassa nähtiin laajemmassa kuvassa paljon tärkeämmäksi kuin omien päästöjen minimointi.
Siirtymän edistämiseksi luovilla aloilla toivottiin myös muun muassa kestävyyden huomioimista rahoituskriteerinä, selkeitä alakohtaisia toimenpideohjeita, edelläkävijöiden esimerkkejä sekä enemmän toivottujen tulevaisuuksien kuvittelemista.
LuoTo-esiselvitys: Luovat alat kestävyyttä etsimässä