Youssef Zad, SSY:n ekonomisti
Startup-barometrin mukaan kotimaiset kasvuyritykset suhtautuvat positiivisesti tulevaan kasvuun, mutta päätöksenteolta toivotaan tukea. Voiko kasvuyrityksistä tulla talouden kolmas kivijalka?
Neljä kertaa vuodessa tehtävän startup-barometrin mukaan Suomen startup -yhteisön jäsenet suhtautuvat positiivisesti tulevaisuuteen ja oman liiketoimintansa kasvuun huolimatta ympäröivästä talous- ja turvallisuustilanteesta. Lokakuussa julkaistun startup-barometrin mukaan yhteisön jäsenyritysten liikevaihdon odotetaan nousevan jopa 4,76 miljardiin euroon tänä vuonna ja T&K-investointien arvioidaan nousevan merkittävästi jopa ennätykselliseen 592M€ vuoteen 2025 mennessä.
Suomen startup-yhteisön mukaan yritykset panostavat erityisesti tutkimus- ja kehitystoimintaan. Yhteisön jäsenyritykset arvioivat vuonna 2021 investoineensa tutkimukseen -ja kehitykseen noin 203 miljoonaa euroa ja arvio vuodelle 2025 on jopa ennätykselliset 592 miljoonaa.
“Epävarmuustekijöistä huolimatta suunta on selvä; kotimaiset kasvuyritykset tulevat jatkossa panostamaan merkittävästi tutkimus- ja kehitystoimintaan. Vuoden 2025 tavoitteet ovat ennätykselliset ja kertovat yhteisömme jäsenten positiivisesta uskosta tulevaisuuteen”, summaa Suomen startup-yhteisön ekonomisti Youssef Zad.
“Investointi- ja kasvupotentiaali on niin valtava, että nykyisen ja tulevien hallitusten tulisi varmistaa, että toimintaympäristöä kehitetään myönteiseen suuntaan ja 4% tavoite Suomen T&K-investoinneissa saavutetaan. Samaan aikaan tulee muistaa osaajien rooli T&K-investoinneissa. Jos T&K-raha on formula-auto, tarvitsemme Suomeen osaavia kuskeja – huippuosaajia maailmalta”, jatkaa Zad.
Luotto ympäröivään taloustilanteeseen romahtanut, mutta usko kasvuun säilyy
Barometrin tulosten mukaan Suomen startup-yhteisön jäsenten näkemys omasta taloustilanteesta säilyy vahvana, mutta luotto ympäröivään taloustilanteeseen on heikentynyt merkittävästi, jopa romahtanut.
“Suomalaiset startup-yritykset uskovat vahvasti omaan kykyynsä selviytyä. Kotimaiset startupit ovat reagoineet nopeasti sopeuttamalla toimintaansa ja pyrkineet parantamaan kannattavuuttansa, joka on johtanut siihen, että kotimainen kasvuyrityskenttä voi hyvin ja kasvaa. Tästä kannattaa nyt päättäjien ottaa onkeensa ja mahdollistaa suomalaisten yrittäjien kasvutahto rakentamalla Suomesta aidosti maailman paras maa perustaa ja kasvattaa yrityksiä", sanoo Riikka Pakarinen, Suomen startup-yhteisön toimitusjohtaja.
Tulevaisuudessa työpaikat ja viennin mukanaan tuomat eurot tulevat Suomeen mitä suuremmassa määrin kasvuyrityksistä. "Tämä on tärkeää tiedostaa myös päätöksenteossa ja tehdä kaikkemme, että tämä talouden kolmas kivijalka nousee perinteisten teollisuuden alojen, metsän ja metallin rinnalle”, kertoo Pakarinen.
“Meidän tulee erityisesti tehostaa entisestään huippuosaajien houkuttelemista Suomeen. Maahantulon, työlupien saannin, pankkitilien avaamisen tai englanninkielisten koulupaikkojen saatavuuden on oltava maailman sujuvinta. Hyvä ei tässä kilpailussa riitä. Esimerkiksi nyt kaavailtu exit-vero iskee pahasti sekä osaajien houkutteluun, että Suomen maakuvaan ulkomailla", tiivistää Pakarinen osaajien merkityksen.
Suomessa on erilaisten arvioiden mukaan 4000 – 5000 startup-yritystä riippuen siitä, mikä määritellään startupiksi. Suomen startup -yhteisöllä on jäseniä nyt ensimmäisenä toimintavuotenaan 180.
“Olemme nuori yhteisö ja määrällisesti meillä on vielä verrattain vähän jäseniä. Kuitenkin, jos katsotaan taloudellista vaikuttavuutta, niin jäsenistöömme kuuluu merkittäviä yrityksiä kuten Wolt, Supercell, Supermetrics, Aiven, Swappie, Metacore, Relex, Smartly ja M-Files. Edustamme siis esimerkiksi juuri liikevaihdolla tai työllisten määrällä mitattuna merkittävää osaa suomalaisesta startup-ekosysteemistä”, kertoo Zad.
Startup-barometrin tuloksia lyhyesti:
- Yhteisön yritysten liikevaihto kasvaa kohisten. Startup-barometrin mukaan yhteisön jäsenyritysten liikevaihdon nousevan, jopa 4,76 miljardiin euroon vuonna 2022. Aikaisempaan vuoteen verrattuna kasvua on arviolta 32 prosenttia.
- T&K-investointien arvioidaan nousevan noin 600 miljoonaan euroon vuoteen 2025 mennessä, joka tarkoittaa 190 prosentin kasvua vuoteen 2021 verrattuna.
- Yritysten usko oman yrityksen kasvuun koetaan edelleen vahvana, mutta usko ympäröivään taloustilanteeseen on romahtanut.
- Ukrainan sodan vaikutus
Barometrin teemakysymyksenä kartoitettiin, miten startup-yritykset näkevät Ukrainassa käytävän sodan vaikuttavan liiketoimintamahdollisuuksiin. Tulosten perusteella työvoiman saatavuuteen Ukrainassa käytävällä sodalla ei arvioida olevan vaikutuksia, mutta saatavilla olevan rahoitukseen sodan arvioidaan vaikuttavan kielteisesti etenkin, jos sota pitkittyy. Jos sota jatkuu, on mahdollista että myös Suomen sijainti Venäjän naapurimaana heikentää houkuttelevuutta sijoituskohteena.
Startupit arvioivat, että Ukrainan sodalla ei ole merkittäviä vaikutuksia työvoiman saatavuuteen keskimäärin.
- Barometriin vastasi 105 Suomen startup-yhteisön jäsenyritystä.
Koko barometrin löydät täältä.
Lisätiedot:
Anna Brchisky
Viestintä
Suomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
Puh: +358415458441
anna@startupyhteiso.com
Riikka Pakarinen
Toimitusjohtaja
Suomen startup-yhteisö / Finnish Startup Community
riikka@startupyhteiso.com