Designer Julia Lohmann on Aalto-yliopiston muotoilun laitoksen Associate Professor. KUVA: Hayley Le
Aalto-yliopiston uusi Radical Creatives -dokumenttielokuva tarkastelee radikaalisti luovaa ajattelua mahdollisimman monesta kulmasta. Tunnistammeko luovuuden voiman ja osaammeko hyödyntää sitä toiminnassamme? Aalto tarjoaa dokumenttia yritysten ja yhteisöjen käyttöön.
Paremman tulevaisuuden tekemiseen tarvitsemme kykyä kokeilla, käyttää mielikuvitusta, ennakoida, yllättyä, oppia epäonnistumisista sekä tehdä eettisesti perusteltavia päätöksiä.
Tunnin mittainen Radical Creatives -elokuva tutkii radikaalisti luovaa ajattelua ja toimintaa alihyödynnettynä ja usein itsessä tunnistamattomana voimana.
Aalto-yliopisto kannustaa suomalaisia työpaikkoja mukaan luovuuden kehittämiseen. Ensimmäinen askel on tehty helpoksi: kuka tahansa voi järjestää tunnin mittaisen Radical Creatives -elokuvan näytöksen omalla työpaikallaan tai yhteisössään. Sen voi tilata yhteydenottolomakkeella.
Luovuus-teema koskettaa jokaista
Aalto-yliopiston strategiassa on kolme läpileikkaavaa teemaa: kestävän kehityksen ratkaisut, radikaali luovuus ja yrittäjämäinen ajattelutapa. Ne ohjaavat yliopiston kaikkea toimintaa.
”Meille luovuus on laaja, koko yhteiskuntaa koskeva aihe, joka ansaitsee tulla tarkastelluksi taiteellisesti itsenäisen teoksen kautta. Haluamme aiheen koskettavan ja herättävän ajatuksia mahdollisimman monessa katsojassa”, rehtori Ilkka Niemelä kertoo dokumentin taustoista.
Käytännön toimina Aalto-yliopisto edistää radikaalia luovuutta esimerkiksi kehittämällä kokeilukulttuuria ja rakentamalla tiloja ja käytäntöjä, jotka rohkaisevat rikkomaan rajoja ja luomaan uusia näkökulmia.
Materiaalia opetukseen ja avoimelle verkkokurssille
Elokuva ei ole opiskelijaprojekti tai yritysvideo, vaan suhteellisen itsenäinen taiteellinen teos, noin tunnin mittainen dokumenttielokuva, jonka kaikki tekijät ovat ammattilaisia. Elokuvan on käsikirjoittanut ja ohjannut Emilia Hernesniemi.
”Tämä on ollut ihmiskoe kaikille meille tekijöille. Kaikki ovat joutuneet pohtimaan, miten käsitellä radikaalia luovuutta”, Hernesniemi sanoo.
Aalto-yliopiston radikaalista luovuudesta vastaava johtaja Riikka Mäkikoskela toivoo, että elokuva hälventää osaltaan luovuuteen liittyvää salaperäisyyttä.
”Luovuutta voi oppia, ja sen lainalaisuuksia tulisi ymmärtää yhteiskunnan kaikilla aloilla. Ytimessä ovat kokeilut, yritteliäisyys, epävarmuuden ja epäonnistumisten sietäminen sekä vastuun ottaminen omasta työstään”, sanoo Riikka Mäkikoskela.
Elokuvan materiaalia tullaan käyttämään opetuksessa, esimerkiksi radikaalia luovuutta käsittelevällä, globaalisti avoimella verkkokurssilla, joka julkaistaan syyskuussa 2024.
Silmiä avaavia tarinoita riskinotosta ja heittäytymisestä
Radikaalisti luova vaihtoehto tuntuu usein aluksi mahdottomalta ja jopa naurettavalta. Radical Creatives -elokuvan viesti on toiveikas. Elokuva tuo esiin luovaa ja kokeilevaa työskentelykulttuuria, joka on avoin, monikulttuurinen ja hierarkialtaan matala. Tutkimusten mukaan luovuus kukoistaa juuri tällaisissa olosuhteissa. Isotkin muutokset tulevat mahdollisiksi.
Elokuvassa radikaalista luovuudesta puhuvat kemistit, tieteentekijät, muotoilijat, ihmisoikeusaktivistit, startup-yrittäjät, rauhanneuvottelijat, arkkitehdit, opiskelijat, filosofit, lasitaiteilijat, aivotutkijat, jääinsinöörit ja muotisuunnittelijat.
Dokumenttielokuvan tilaaja ja rahoittaja on Aalto-yliopisto, ja tuotantoryhmä koostuu pääosin elokuvataiteen alumneista.
Käsikirjoitus ja ohjaus Emilia Hernesniemi. Tuotanto Aalto-yliopisto ja ÄÄRI.
Elokuvan yleisöesitysten aikataulut sekä yksityisten näytösten tilaus https://radicalcreatives.fi/fi/
Lue lisää:
https://www.aalto.fi/fi/radikaali-luovuus
https://www.aalto.fi/fi/uutiset/aalto-yliopisto-tarjoaa-uutta-dokumenttielokuvaansa-yritysten-ja-yhteisojen-kayttoon-ainutlaatuinen
Creative Finland toimii strategisessa yhteistyössä Business Finlandin sekä työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.