Erno Launo ja Tea Auramo
Osmankäämin siemenhöytyvä voisi syrjäyttää polyesterin ja untuvan tekstiilituotteiden täytemateriaalina, kaavailee rohkeasti kasvua hakeva Fluff Stuff. Samalla sidotaan hiiltä kosteikkoviljelmillä ja päästään lähemmäs ilmastotavoitteita.
Ojissa ja rannoilla kasvava pitkänhuiskea leveäosmankäämi tuottaa hauskoja ruskeita pamppuja, joissa on tiheässä siemenhöytyvää. Sata vuotta sitten sitä kerättiin tyynyjen täytteeksi, ja sama idea välähti Aalto-yliopistossa kestävää suunnittelua opiskelleen Lukas Schuckin mieleen, kun hän pari vuotta sitten katseli Otaniemen rannoilla leijailevaa höytyvää.
Hän keräsi höytyvää ja täytti sillä kokeeksi juuttipusseja, jotka vietiin kerhohuoneeseen löhöilytyynyiksi. Ne olivat mukavia ja pidettyjä, ja Schuck alkoi kehittää ideaa höytyvätäytteestä vakavissaan.
Ekokuitustartup saa lentävän lähdön
Schuck pyysi mukaan Tea Auramon, joka on työskennellyt kestävän kehityksen parissa järjestöissä ja bisnesstrategina. Auramon toinen ammatti on puutarhuri. Työpari muodosti ekokuitustartupin ja haki Kiuas-kiihdyttämöön.
- Ihmisten lähtökohtainen kiinnostus tähän bisnesideaan on ollut meille käynnistävä voima. Löysimme nopeasti myös partnerit. Luonnonvarakeskus kiinnostui heti, koska osmankäämin viljely liittyy niin isoon maankäytön muutokseen, turvemaiden palauttamiseen hiiltä sitoviksi kosteikoiksi, Auramo kertoo.
Lupaavaan hankkeeseen pyydettiin mukaan muotoilijat Laura Rusanen ja Amir Tahvonen sekä kuluttajatuotebrändäyksen asiantuntija Samu-Jussi Koski.
Tavoitteena kuituvallankumous
Fluff Stuff haluaa tehdä osmankäämihöytyvästä peittojen, tyynyjen ja toppavaatteiden polyesteri- ja untuvatäytteille ylivertaisen kilpailijan. Tekstiiliteollisuus on maailman neljänneksi saastuttavin teollisuudenala eli parannettavaa on.
Osmankäämin höytyvä on untuvaa eettisempi ja polyesteriä ekologisempi materiaali. Sen ominaisuudet muistuttavat hyvin paljon linnununtuvaa, ja se on tietenkin vegaaninen, biohajoava ja myrkytön vaihtoehto. Osmankäämin nuoria versoja voi jopa syödä, ja kasvin lehti- ja varsiosista voi valmistaa rakennuseristelevyjä, joihin ei tarvita erikseen liima-ainetta.
Tekstiilien täytemateriaalien markkinoilla tuotantosuhteen on Fluff Stuffin mielestä mentävä päinvastoin kuin nykyisin: Valtaosan täytekuidusta on oltava kestävästi tuotettua kasvikuitua, ja mikromuovia pesuveteen vuotavat polyesteritäytteet tulisi kieltää kokonaan. Untuvan osuuden on supistuttava jonnekin viidesosan tienoille.
- Yksi skenaarioistamme on, että haluamme korvata 80 % maailman untuvatuotannosta osmankäämikuidulla, Tea Auramo sanoo.
Brändi ja design edellä kansainvälisille markkinoille
Fluff Stuffin strategiana on tehdä kuitukehitystä alusta asti designvetoisesti ja panostaa brändäykseen. Marimekossa ja omalla Samuji-brändillään tunnetuksi tullut Samu-Jussi Koski tarjoaa Fluff Stuffille näkemyksensä kansainvälisesti noteeratun, sekä kuluttajaa että yrityksiä kiinnostavan brändin rakentamisesta.
Fluff Stuff hahmottelee Kosken kanssa visuaalista ilmettä, designia ja tulevaisuudessa mahdollisesti omaa myymälääkin. Yritys haluaa tehdä kestävää bisnestä korkean jalostusarvon tuotteilla.
- Meillä on kaupallista kokemusta ja Samu-Jussin lisäksi kolme suunnittelijaa Aalto-yliopiston Creative Sustainability -maisteriohjelmasta. Designvetoisuus on brändille ja kaupallistamiselle vahva etu, kun aloitetaan lähes välittömästi kansainvälistä liiketoimintaa, Auramo uskoo.
Toimitusjohtajaksi on vastikään on rekrytoitu Erno Launo, jolla on yli 15 vuoden kokemus uuden liiketoiminnan rakentamisesta Suomessa ja kansainvälisillä markkinoilla.
Miljardiluokan tekstiilimarkkinat
Untuva- ja höyhentäytteiden maailmanmarkkinat ovat yli kuusi miljardia euroa vuodessa, täytteisiin ja kankaisiin käytettävän polyesterikuidun noin sata miljardia euroa. Kiinnostus kestävämpiin täytemateriaaleihin on Auramon mukaan hurjassa kasvussa. Tähän Fluff Stuff aikoo vastata. Kyselyjä tulee muun muassa USA:sta, Ranskasta, Saksasta, Japanista – mutta vähemmän Pohjoismaista.
- Uskomme vahvasti ketteryyteen ja siihen, että kansainväliset markkinat tavoitetaan yhteistyöllä. Pientäkään toimijaa ei kannata aliarvioida!
Osmankäämin viljely on ilmastoteko
Osmankäämi voisi olla myös osa ilmastoratkaisua. Käytöstä poistetuista turvesoista voisi vedenpintaa nostamalla tehdä osmankäämiviljelmiä, jotka estävät typpi- ja hiilidioksidipäästöjen vuotamista ilmakehään. Soiden ennallistamisella olisi merkittävä vaikutus Suomen vuotuisiin kasvihuonekaasupäästöihin.
Suomessa riittää suomaata ja turvepeltoja, joilla osmankäämin kasvatus olisi mahdollista, jos se saadaan viljelijöille ja kuiduntuottajille kannattavaksi. Koeviljelyä on tehty muutaman vuoden ajan LUKEn projektissa.
Apurahalla protoyyppituotanto käyntiin
Parhaillaan Fluff Stuffin tiimi tutkii osmankäämin automatisoitua keräystä ja höytyvän irrottamista kukinnosta yhteistyössä Jyväskylän Ammattikorkeakoulun biotalousinstituutin kanssa.
Yhteistyöhön on saatu myös Lapin yliopisto, jonka kanssa tehdään ensimmäistä kuluttajatutkimusta tuotteen käyttökokemuksista.
Osmankäämin kerääjiä on jo rekrytoitu alihankkijoiksi. Höytyvän ja kuitumateriaalin käsittely siitä eteenpäin on Fluff Stuffin itsensä ratkaistava. Yritys on saanut Suomen Kulttuurirahastosta apurahan kuidun kehittämiseen ja tuotteistamiseen. Apurahalla saadaan muun muassa laitteita ja tilat, joissa voi tuottaa materiaalinäytteitä ja prototuotteita.
Kiihkeä kehittämisen ja pilottien vaihe
Höytyvätäytettä kehitetään vastaamaan sekä kodintekstiilien että vaatetuksen tarpeita, eikä muitakaan yhteistöitä suljeta pois.
- Meihin otetaan yhteyttä ympäri maailman, isot, kansainväliset yhtiöt ja yliopistot kyselevät jo materiaalin perään. Osmankäämikuidulle olisi ihan hurjasti ottajia. Meidän pitää pystyä lähettämään näytteitä, Auramo sanoo.
Fluff Stuff suunnittelee myöhemmin julkistettavien tekstiilibrändien kanssa pilotteja tuotelanseerausta varten syksyllä.
- Brändiyhteistyöt ja raaka-aineen skaalaus ovat tämän vuoden tärkeimmät asiat, Auramo määrittelee.
Apua tarvitaan mäessä, ei mäen päällä
Kehityksen tulppana on pienillä aloittavilla yrityksillä usein se, että teollisuus on kyllä kiinnostunut innovatiivisesta tuotteesta, mutta haluaa sitä vasta sitten, kun tuotekehitys on täysin valmis ja tuotantomäärät heille riittävän suuria.
Fluff Stuff tarvitsee tuotekehitysvaiheessa isompia tekstiiliteollisuuskumppaneita, ja tällä hetkellä Suomessa on useita toivekumppanin kriteerit täyttäviä edistyksellisiä kuitubrändejä.
Ongelma on vain se, että niillä on itsellään kuuma kehitys- ja tuotannonrakentamisvaihe päällä, eivätkä ne pysty vastaamaan pienen startupin pilottiprojektipyyntöihin.
- Kaikki resurssit ovat heillä kiinni. Isojen brändien kapasiteetti on myyty pitkälle tulevaisuuteen, Tea Auramo selittää.
Toinen jarruksi koettu asia kestävän kehityksen startupissa on Tea Auramon mukaan, ettei Suomessa juuri ole vastuulliseen ja kestävään designiin keskittyneitä kiihdyttämöjä eikä riskisijoittajia.
- Perustarpeet on unohdettu, vaikka niiden tulisi olla ytimessä, kun kulutusta vähennetään vastaamaan ilmastotavoitteisiin ja kestävämpään elämäntapaan. Sijoittajia kiinnostavat edelleen lähinnä loputonta kasvua tarjoavat ohjelmistot. Useat yrittäjäystäväni ovat joutuneet asian johdosta muuttamaan ulkomaille rahoituksen perässä, Auramo sanoo.
Vallankumoukseen tarvitaan viljelijöitä
Osmankäämikuidulla on nyt hyvät lähtöasetelmat ja osaavat kehittäjät, kansainvälistä kysyntäpotentiaalia, rahoittajia sekä Luonnonvarakeskuksen ja korkeakoulujen tutkimusta tukenaan. Olennaista on osmankäämin kosteikkoviljelyn käynnistäminen.
Tea Auramo on parhaillaan laatimassa osmankäämin viljelyopasta LUKElle. Mitkä ovat viljely- ja satotavoitteet ensimmäisinä vuosina?
– Tälle vuodelle on varattu 300 kg höytyvää pieniin koe-eriin ja brändiyhteistöihin. Vuonna 2024 aiomme saada 2000 kiloa höytyväkuitua ja vuonna 2025 yhteensä 20 000 kiloa, Tea Auramo kertoo.
Osmankäämiviljelyksiä tarvitaan alkuvaiheessa 38 hehtaaria ja jatkossa 100 hehtaaria, joiden viljely olisi nyt hyvä saada alulle. Kolmannen viljelyvuoden mittaan Fluff Stuffin on tarkoitus saavuttaa kannattavuus.
Laajenevaa kuitutuotantoa edistää kosteikkojen viljelijöille myönnettävä uudelleenvettämistuki, joka on osa Suomen ilmastostrategiaa.
- Tästä se lähtee konkretisoitumaan, Auramo sanoo.
Yhteystiedot
Erno Launo, toimitusjohtaja
Tea Auramo, varatoimitusjohtaja
hello@fluffstuff.fi
fluffstuff.fi
Fluff Stuff muissa medioissa
Dezeen
Fluff Stuff is a plant-based textile filling that isn't just "serving hippies"
MTV3
Suomalaisyritys kehittää osmankäämin höytyvästä täytettä tyynyihin ja talvitakkeihin
Tekniikka ja talous
Scandinavian Mind
Fluff Stuff aims to make the filling industry regenerative, here’s how