Sofia Ilmosen modulaarinen vaatemallisto Berliinin muotiviikkojen näytöksessä vuonna 2022. KUVA: Sebastian Reuter
Sofia Ilmosen kekseliäs, yhdisteltäviin neliöihin perustuva vaate sai AVEKin CreaDemo-tukea pukeutumisinnovaation konseptointiin. Konseptille laadittava graafinen ilme ja video tukevat malliston brändiä.
Sofia Ilmonen haki vuonna 2023 CreaDemo-tukea käänteentekevän, moduuleista koottavan vaatteen konseptointiin ja tuotekehitykseen. Tukea myönnettiin 10 000 euroa.
Sofia Ilmonen on vaatesuunnittelija ja brändi, jonka vaatteet kootaan samankokoisista neliökappaleista haluttuun muotoon. Ilmonen on kehittänyt ainutlaatuista moduulikonseptiaan nelisen vuotta.
Säädä ja muotoile vaate itse
Sofia Ilmosen suunnitteluideologiana on pidentää vaatteen elinkaarta ja käyttää kangas mahdollisimman tarkkaan.
“Haluan haastaa muodin kertakäyttökulttuuria vaatteella, joka kestää käytössä ja jonka siluettia voi itse muunnella. Modulaarisia neliökappaleita voi yhdistellä erityisillä koristeellisilla napituksilla ja kuroa nauhoilla haluamaansa muotoon. Vaihtelun mahdollisuuksia on paljon, ja yhdelle moduulikappaleelle tulee siten paljon käyttökertoja eri yhdistelmien osana.”
Säätömekanismien suunnittelu on ollut hyvin tekninen prosessi. Ilmosen moduulivaatteissa on tavallaan sisäänrakennettuna kaikki koot ja vartalomallit.
“Yksi yleisimmistä syistä luopua käyttökuntoisesta vaatteesta on huono istuvuus. Tämän vaatteen koko ja istuvuus muuttuvat käyttäjän mukana”, Sofia Ilmonen selittää.
Graafinen ilme ja video syntyvät hankerahoituksella
Hankkeessa moduulikonseptille suunnitellaan visuaalinen ja graafinen ilme logoineen ja typografioineen sekä video, joka havainnollistaa moduulien eri pukemistapoja ja yhdistelytekniikkaa.
Video on konseptin esittelyssä tarpeen, koska päälle puetusta moduulivaatteesta ei kuvasta näe ensi silmäyksellä, että se koostuu legojen tavoin yhdisteltävistä ja taas irrotettavista kappaleista. Videossa erilaiset asut rakentuvat pala palalta kasvaen mallin ylle.
“Hanke on vasta alussa, olemme nyt tavanneet ensi kertaa graafisen ilmeen ja videon suunnittelijoiden kanssa. Hankkeen kesto on noin viisi kuukautta, josta yksi kuukausi menee uusien, kuvattavien asujen valmistamiseen - ompelen kaiken itse”, Sofia Ilmonen kertoo.
Keväällä 2024 nähdään CreaDemo-hankkeen tuloksena syntynyt konseptin graafinen ilme ja video, ja toukokuussa 2024 Sofia Ilmosen mallisto esitellään myös Fashion in Helsinki -näytöksessä.
Innovatiivinen mallisto keräsi palkintoja alusta asti
Modulaarimalliston ensiesittely oli Ilmosen muotisuunnittelijan opintojen lopputyönäytöksessä Aalto-yliopistossa. Hän voitti mallistollaan sekä Finnish Textile & Fashion -palkinnon että Marimekon palkinnon.
Ilmonen oli finalisti myös kansainvälisesti erittäin arvostetussa Hyèresin muotikilpailussa Ranskassa, ja siellä hän voitti vastuullisuuspalkinnon modulaarisella mallistollaan. Osana palkintoa oli pääsy Berliinin muotiviikoille, jonka näytökseen samat moduulit koottiin uudelleen kertomaan uutta tarinaa.
Huippumuotitalon ateljeen ompelutaidot
Ennen maisteriopintojaan Ilmonen hankki muotialan kandidaatintutkinnon London College of Fashionissa ja työskenteli sen jälkeen Britanniassa useille muodin brändeille, muun muassa kolmen vuoden ajan huippumuotitalo Alexander McQueenin ateljeeompelijana.
“Ateljeetyöskentely vaikutti merkittävästi siihen, että konseptini perustuu näin paljon käsityöhön ja ompelutekniikkaan, Sofia Ilmonen sanoo.
Hyvä näytösmenestys ja palkinnot valoivat Ilmoseen uskoa siihen, että käsityövaltaisella, uniikilla konseptimallistolla on tulevaisuus. Hän perusti yrityksen ja jatkoi konseptin kehittämistä.
Artistit esiintyvät mielellään Ilmosen vaatteissa
“Vaatteessa vetoaa tietenkin muunneltavuus, mutta siinä on oltava vetovoimaa muutenkin”, Sofia Ilmonen sanoo.
Hänen romanttinen ja röyhelöinen mallistonsa sopii edustaviin ja näyttäviin yhteyksiin, ja Ilmosella onkin ollut yhteistyötä monien artistien kanssa.
“Olen lainannut moduuliasuja Anna Puulle, Ida Paulille, Paula Vesalalle, Yonalle ja Maija Vilkkumaalle esimerkiksi promokuviin, tv-kuvauksiin ja keikoille. Erinille toteutettiin kahden asun kokonaisuus, jota on muokattu jo kolmeen muotoon eri esiintymisiin”, Sofia Ilmonen kertoo.
Vaatteen koottomuus on ollut monille käyttäjille mieleen. Säädettävä vaate on kuin juuri heille tehty.
“Vaate on esiintyjälle tärkeä, se tuo fiilistä ja sen pitää tuntua hyvältä päällä ja tietenkin näyttää upealta kuvissa.”
Moduulivaatekonseptin seuraavat askelet vakiinnuttavat brändin
Sofia Ilmonen avasi syksyllä 2023 oman nettikaupan, josta hänen asujaan voi tilata. Hän toivoo konseptoinnin tuovan lisää liikennettä nettikauppaan.
“Pidän myös silmät auki mahdollisten myynnin yhteistyökumppaneiden osalta, erityisesti kansainvälisesti.”
Suureen kaupalliseen laajentamiseen ei Ilmonen ole vielä tähtäämässä. Hän haluaa ensin jalostaa ja vakiinnuttaa tuotteensa.
“Tällä hetkellä olen yhden ihmisen ateljee. Tuotantokapasiteettia on siis jatkossa mietittävä, ja senkin suunnittelua käynnistelen.”
Kansainväliset näytökset, esimerkiksi Kööpenhaminan muotiviikkojen kestävän kehityksen viitekehys sopisi Ilmosen mallistolle.
“Sitä kautta voisi edetä kansainvälisille markkinoille. Haluan viedä tulevaisuudessa modulaariset vaatteet teolliseenkin valmistukseen, mutta niin, että käsityön osuus ja jälki säilyisi. Esimerkiksi Italiasta voi löytyä pieniä erikoistuneita tehtaita, joiden kanssa tätä laatua voisi tuottaa”, Sofia Ilmonen pohtii.
“Konseptilla olisi lopulta myös valmisvaatemallistot, joita myydään sellaisenaan, ja itse tekisin spesiaalimpia mittatilaustuotteita omassa ateljeessani.”
Lue lisää:
AVEKin CreaDemo- ja DigiDemo-tuet ja hakuohjeet
sofiailmonen.com
Sofia Ilmonen x Spinnova
Katso video Sofia Ilmonen x Spinnova
Creative Finland toimii strategisessa yhteistyössä Business Finlandin sekä työ- ja elinkeinoministeriön ja opetus- ja kulttuuriministeriön kanssa.