Peaceful-yrittäjät Elina Silvo ja Anna Karvosenoja. Kuva: Peaceful
Anna Karvosenoja lähti tuhannen asukkaan Hailuodosta kohti Helsinkiä, mukanaan rakkaudesta syntynyt liikeidea: olla hautauskulttuurin raikas tuulahdus. Annan ja artenomi-vaatesuunnittelija Elina Silvon Peaceful-yritys on modernisoinut ja herättänyt henkiin vanhan perinteen, 1100-luvulta peräisin olevan arkkuliinan. Upeat arkkuliinat ja personoidut uurnat korostavat poisnukkuneen olemusta ja tuovat kauneutta, valoa ja lohtua ihmisen viimeiseen juhlaan. Liinojen ja uurnien kuosien takana ovat suunnittelijat Paola Suhonen, Jukka Rintala, Sasu Kauppi ja Joni Aikio.
Hautajaiset ovat juhla
Peacefulin tarinan alkuun täytyy matkustaa yhdeksän vuotta ajassa taaksepäin aikaan, kun Annan hyvä ystävä sairastui parantumattomaan rintasyöpään. Kuolemanpelkoa hälventääkseen ystävykset päättivät yhdessä suunnitella omat hautajaisensa ja päätyivät koemakaamaan hautapaikkoja Hailuodon saarella.
He pohtivat, miten saada omaa persoonaa näkyviin hautajaisissa, jotta muistotilaisuudesta jäisi omaisille käteen lämmin, itsestä muistuttava tunnelma.
”Se oli merkittävä hetki. Oli mielettömän kaunis kesäpäivä ja makoilimme siinä mustikkamättäällä käyden läpi kaikkea mitä kuolemaan liittyy, etenkin pelkoja. Pohdimme, miten oppisimme päästämään peloistamme irti, jotta voisimme nauttia elämästä kuoleman pelkäämisen sijaan. Suunnittelimme tuolloin omat hautajaisemme. Ystäväni on haudattu paikkaan, jossa makoilimme ja hautajaiset olivat kauniit, hänen näköisensä. Pohdin silloin, että olinpas uhkarohkea, kun laitoin pinkit helmet kaulaan mustaa mekkoa vasten. Mutta eihän kukaan sanele sitä, että meidän on pukeuduttava mustaan tai ettei mitään väriä saa olla. Ne ovat vain kulttuurimme tottumistapoja”, Anna pohtii.
Anna koki, että vaikka maailma muuttuu ja asiat uudistuvat, hautausalaa ei kukaan ole mennyt muuttamaan. Asia tuli ajankohtaiseksi, kun pienten lasten kanssa kotona ollut Anna alkoi pohtia, mitä tekisi ’sitten isompana’.
Annan perheessä kuolemasta puhuminen ja läheisten näkeminen poisnukkuneena on ollut luonnollista ja hän koki, että tulee tekemään töitä asian parissa, tavalla tai toisella. Lopulta ajatus kirkastui pihasaunassa, jossa Anna päätti viedä värit hautajaisiin:
”Se ajatus tuntui niin luonnolliselta osalta minua, etten olisi voinut jättää sitä huomiotta. Tiesin, että tulen tekemään tuotteita, jotka korostavat poisnukkuneen persoonaa ja luovat juhlallisuutta. Hautajaiset ovat juhla ja niihin tilaisuuksiin haluan tuoda kauniita, värikkäitä ja moderneja asioita. Useampi vuosi vierähti tutkimustyötä tehdessä. Vuonna 2016 Peaceful sai alkunsa ja pitkän tuotekehittely- ja palvelumuotoilujakson jälkeen lopputulemana oli täysin uudenlainen konsepti, jonka taustalla kantavina voimina ovat ekologisuus ja avoimuus. Halusin tuoda ihmisille palvelun, jolla saa modernia designia ja kauniita asioita hautajaisiin kohtuuhinnalla.”
Toinen Peacefulin yrittäjä on tuotekehityksestä ja -laadusta vastaava Elina Silvo, kenet Anna löysi omien sanojensa mukaan Googlesta tarvitessaan jonkun vastaamaan tuotantopuolen asioista. Naiset kokivat heti olevansa samalla aallolla asioiden suhteen, ja yhteistyö lähti alusta saakka virtaamaan jouhevasti. Muutaman vuoden yhteistyön jälkeen, Elinasta tuli Peacefulin toinen yrittäjä.
Perinteitä modernissa muodossa
Peaceful tarjoaa värejä ja persoonallisuutta hautajaisiin arkkuliinojen ja design-uurnien muodossa. Arkkuliina ei kuitenkaan ole uusi keksintö, vaan vanha perinne 1100-luvulta, vaikka niitä on nähty hautajaisissa harvoin. Liinojen ja uurnien kuosien takana ovat suunnittelijat Paola Suhonen, Jukka Rintala, Sasu Kauppi ja Joni Aikio.
”On ollut vain ajan kysymys, koska muutos tapahtuu ja kuka sen tulee tekemään. Olemme saaneet runsaasti positiivista palautetta ihmisiltä ja kuulleet, miten monet olisivat halunneet arkkuliinojamme omaistensa hautajaisiin. Tällaisen palautteen avulla viemme muutosta eteenpäin. Tavallaan kyse on kulttuurin muutoksesta: tuomme hautauskulttuuria uuteen aikaan. Missään nimessä tarkoitus ei ole kyseenalaistaa kaunista, vanhaa perinnettä vaan tuoda uutta rinnalle.
Kysyin eräältä papilta, aiheuttavatko värit kirkossa pahennusta. Hän sanoi, ettei näe asiaa niin, vaan että hautajaiset ovat tunteellinen juhla, jossa ihmiset koittavat hammasta purren olla itkemättä nähdessään arkun. Mutta entä, jos arkku muistuttaakin vainajan persoonallisuutta? Tunnelma muuttuu heti ja tulee sellainen wow-elämys. Näin suruprosessikin lähtee käyntiin eri tavalla, kun ylimääräinen jännitys asian ympäriltä purkautuu”, Anna kertoo.
Tällä hetkellä Peaceful on Annan mukaan 1.0 -versio, jota on tarkoitus kehittää ja laajentaa vauhdikkaasti sekä palveluiden että saatavuuden osalta. Nyt tarjolla ovat kriittisimmät asiat, joita omaiset tarvitsevat menettäessään läheisen.
Yrittäjien lähtökohtana on, että tuotteet ovat kuluttajaa ja ihmistä varten, sydämestä annettuna. Siksi Peacefulin palvelut ja ratkaisut on pyritty muotoilemaan mahdollisimman helpoiksi ja soljuviksi, jotta kriisin ja tunnemylläkän keskellä olevan omaisen käytännön asioista murehtiminen olisi mahdollisimman vähäistä. Osa palveluista toteutetaan yhteistyönä paikallisten yrittäjien kanssa:
”Olemme halunneet luoda palvelun ja konseptin, jolla voimme tukea paikallisia, jo alalla toimivia yrityksiä. Meille on tärkeää, että ajatusmaailmamme on samalla suunnalla heidän kanssaan, koska uskomme siihen muutokseen, jota olemme tekemässä. Varmistamme myös, että arvomaailmamme kohtaavat ja omaiset saavat Peaceful-palvelua alusta loppuun saakka arvokkaasti toimitettuna. Meille on tärkeää panostaa omaisten kanssa olemiseen ja heidän surunsa huomioon ottamiseen”, Anna sanoo.
Peacefulin päämääränä on alusta saakka ollut toimia tuhkahautauspalvelun pinoeerina, niin Suomessa kuin muissakin länsimaissa. Seuraavaksi tarkoituksena on laajentaa Ruotsiin, Tanskaan ja Saksaan, muokaten mallistoa kunkin kohdemaan mieltymykset ja perinteet huomioon ottaen. Vaikka Peaceful tahtoo toimia tuhkahautauksen suunnannäyttäjänä, heidän arkkunsa on suunniteltu täysin ekologisiksi, jotta ne voi myös laskea maahan.
Tulevaisuudessa Anna näkee olevansa yhä enemmän luovalla suunnittelu- ja ideointipuolella yrityksessään. Lisäksi hän haaveilee siitä, että voisi joskus kiertää ympäri Suomea tai miksei maailmaakin, puhumassa kuolemasta esimerkiksi uurnantekotyöpajojen ohessa. Peacefulin suhteen Anna on vasta päässyt alkuun:
”Nyt kun ovet on avattu, niin maailmahan on ihan rajaton."