Kuva: Parkly
Parkly Oy tarjoaa modulaarisia kadunkalusteita, joissa voi muun muassa istua, ruokailla, leikkiä ja kasvattaa kasveja.
Parkly Oy perustettiin virallisesti tammikuussa 2021. Yrityksen perusidea syntyi kuitenkin jo vuonna 2008, kun Päivi Raivio opiskeli sittemmin Aalto-yliopistoon liitetyssä Taideteollisessa Korkeakoulussa.
Parklyn konseptia kehitettiin koronavuoden aikana, kun Raiviolla ja Parklyn toisella perustajalla, Daniel Bumannilla oli aiempaa enemmän aikaa reflektoida ja pohtia kaupunkimuotoilutoimintansa tavoitteita.
”Pohdin lopputyössäni, miten taloyhtiöiden asukkaat voisivat omille asfalttipihoilleen koota viihtyisän ja vehreän tilan helposti muokattavissa olevista moduuleista. Nyt aika monta vuotta myöhemmin on hauskaa huomata, että olemme vihdoin toteuttamassa tätä konseptia”, Raivio kertoo.
Kaupunkitila sellaiseksi kuin sen käyttäjät haluavat
Parkly on luonteva osa RaivioBumannin töiden jatkumoa. Kokeneet kaupunkimuotoilun ammattilaiset ovat viime vuosien aikana pyrkineet edistämään erityisesti vihreää infrastruktuuria ja yhteisöllisyyden kokemusta. RaivioBumann erottuu vaikkapa ulkokalusteyrityksistä vahvalla placemaking-osaamisellaan. Placemaking tarkoittaa käyttäjälähtöistä kaupunkitilojen muokkausta.
”Pystymme analysoimaan, miten ihmiset oikeasti käyttävät jotain tiettyä tilaa ja suunnittelemaan alueet käyttäjien tarpeiden pohjalta. Haluamme luoda eläviä kaupunkitiloja, jotka tukevat yhteisöllisyyttä ja yhteisön tuntua. Tuotamme myös erilaisia Parkly-toteutuksia tukevia palveluita kuten datan keräämistä, osallisuusmuotoilua ja työpajoja”, Päivi Raivio kuvailee.
Joustavia ja helposti kierrätettäviä tilaratkaisuja
Parklyn toiminta perustuu kiertotalouteen – moniin käyttötarkoituksiin soveltuvia moduuleja on helppo huoltaa ja ylläpitää. Puusta ja metallista valmistettuja rakenteita voidaan huoltaa ja käyttää lukuisia kertoja. Täten toiminta on resurssiviisasta ja jätteen määrä saadaan minimoitua.
”Kiertotalouden periaate näkyy jo ihan meidän sopimusmalleissamme. Haluamme mahdollistaa myös moduulien leasingin eli lyhytaikaisen käytön, jolloin niitä voidaan kierrättää eri kohteesta toiseen. Samalla voimme kokeilla voiko leasing-mallilla toimia kaupunkitilojen kehittämisessä ja kalustamisessa.”
Leasing-malli on herättänyt paljon kiinnostusta asiakkaissa ja yhteistyökumppaneissa. Toisaalta osaan kohteista on hankittu moduuleja myös pitkäaikaiseen käyttöön.
Parkly-moduuleilla saadaan nopea ja kevyt uudistus
Raivion mukaan Parklyn tuotemuotoilussa on huolehdittu siitä, että rakenteiden ylläpito ja varastointi on mahdollisimman vaivatonta. ”Piha-alueiden viihtyisyyden lisääminen jää helposti vasta vuosien päässä häämöttävien remonttien varaan. Tarkoituksemme on alusta asti ollut tarjota Parklyn moduuleja välivaiheen ratkaisuna, elävöittämään alueita jo ennen kuin uudistukset saadaan valmiiksi. Leasing-malli mahdollistaa palvelun tarjoamisen joustavasti.”
Välivaihe saattaa kestää useita vuosia. Parhaillaan käynnissä oleva Vuosaaren keskustan uudistus on yksi tällainen pitkän välivaiheen prosessi. Vuotorille, Vuotalon edustalle tuleva Parkly on Vuotalon kulttuurikeskuksen, Työväenopiston ja kirjaston yhteinen toteutus.
”Kaupunkisuunnittelun kaaret ovat pitkät ja Vuosaaren uudistuksen lopulliseen toteutukseenkin on vielä pitkä aika. Parklyn moduulien avulla pystymme tuomaan tämän muutoksen alkamisen näkyväksi nyt heti, nopealla aikavälillä. Uudistus on samalla hieno tilaisuus Vuosaaren alueen yhteiskehittämiseen”, Raivio kertoo.
Arkiliikuntaa, ajoesteitä, istutuksia ja hyötyviljelyä moduuleissa
Parklyn moduuleilla on monia käyttötarkoituksia. Asuinympäristöjen ja erilaisten kaupunkitilojen viihtyisyyden ja vihreyden lisäämisen lisäksi moduuleja voidaan hyödyntää vaikkapa ajoesteinä, arkiliikuntapisteinä tai erilaisina sensorien tukikohtina, listaa Päivi Raivio.
”Eräs yhteistyökumppanimme totesi osuvasti, että Parkly on “mahdollisuuksien maailma”, kun moduuleja voi hyödyntää niin valtavan monin eri tavoin. Kuuntelemme käyttäjien toiveita ja suunnittelemme moduuleja niiden pohjalta. Olemme siis tämmöinen tukikohta ja alusta yhteiskehittämiselle ja erilaisille toiminnoille.”
Parkly on tällä hetkellä mukana lukuisissa kaupunkiviihtyvyyttä edistävissä projekteissa. Yksi merkittävimmistä on Lahti – Euroopan ympäristöpääkaupunki 2021 -ohjelmaan kuuluva hanke, jossa pilotoidaan Parklyn moduuleja päiväkotien asfalttipihojen vehreyttämisen välineenä.
”Tavoitteemme on tutkia, miten hyötyviljely soveltuu osaksi päiväkodin arkea ja miten voisimme skaalata tätä mallia myös muihin päiväkoteihin.” Parklyn moduuleja hyödynnetään myös esimerkiksi yhteistyössä Forum Viriumin kanssa osana Fiksu Kalasatama -hanketta ja mehiläispesäpalvelu Humble Bee:n kaupunkitilaratkaisuissa.
Viihtyisille kaupunkitiloille on kysyntää kaikkialla
Lupaavasti käynnistyneen Parklyn tavoitteena on kasvattaa toteutusten määrää, Suomessa ja ulkomailla. Yhteistyö innovatiivisten palvelujen tuottajien kanssa saattaa jatkossa mahdollistaa toiminnan ulottamisen myös sisätiloihin.
Kansainvälisten markkinoiden pidempi ulkosesonki tuo myös uusia mahdollisuuksia: ”Tällä hetkellä kehitämme projekteja muun muassa Ruotsiin, Hollantiin ja Sveitsiin. Pyrimme voimakkaasti viemään toimintaamme Keski-Eurooppaan, missä julkisen tilan kehittäminen on nopeampaa ja huokoisempaa, joten siellä on meille otollista maaperää.”
Joustaville, ulkoalueiden yleisilmettä kohentaville ratkaisuille on korona-aikana erityistä kysyntää. Kaupunkitilojen eläväisyydellä on tärkeä rooli ihmisten hyvinvoinnin edistämisessä.
”Meille kaikille arjessa lähimpien lokaatioiden merkitys on korostunut pandemia-aikana. On tärkeää, että meillä on viihtyisiä ja vehreitä paikkoja heti kotiovelta ulos lähtiessä. Kaupungistumisen ja tiivistymisen myötä tarvitaan jatkuvasti enemmän vehreää kaupunkitilaa kaikille.”