Hallituksen kesäkuussa antama esitys YEL-lain uudistamiseksi on herättänyt kuumaa keskustelua. Kokosimme kuusi faktaa YEL-uudistuksesta.
1. Miksi YEL:iä pitää uudistaa?
Yrittäjäeläkevakuutuksen uudistus on käynnistetty yrittäjän heikohkon eläke- ja sosiaaliturvan parantamiseksi. Finanssivalvonta on huomauttanut nykyisen järjestelmän puutteista yrittäjän työtulojen vahvistamisessa. Moni yrittäjä on määritellyt työtulonsa ja sen myötä eläkekertymänsä alakanttiin.
2. Mitä ehdotetaan ratkaisuksi?
Hallituksen esityksessä tarjotaan yhdeksi työtulon määrittämisen perusteeksi alakohtaista mediaanipalkkaa yrittäjän itsensä antaman luvun sijasta. Muita ehdotettuja lisäperusteita ovat esimerkiksi yrittäjän ammattitaito ja kokemus sekä toiminnan laajuus ja laatu – kuten kausiluonteisuus tai osa-aikaisuus sekä liikevaihto.
3. Miksi ehdotus on herättänyt vastustusta?
Toimialajärjestöt ovat älähtäneet, että alan työsuhteisten työntekijöiden palkkojen mediaani ei vastaa yrittäjän, usein yksinyrittäjän ansioita, jotka ovat merkittävästi pienemmät. Liitoissa pelätään, että työtulominimi nousisi niin korkeaksi, että kohonneet eläkemaksut vahingoittaisivat yrittäjän mahdollisuuksia jatkaa yrittäjänä. Lakiuudistuksen valmistelutyötä on myös arvosteltu siitä, että mukana ei ole ollut luovien alojen ammattijärjestöjä.
4. Mikä esityksessä on jäänyt vähälle huomiolle?
Lakiesityksen mukaan YEL-työtulo voidaan vahvistaa myös toimialan mediaanipalkkaa matalammaksi tai korkeammaksi. Esimerkiksi yrityksen laskutustietojen perusteella työpanoksen arvo voisi olla myös mediaanipalkkaa matalampi. Työtulon perusteina otettaisiin huomioon myös yrittäjän itsensä ilmoittamia kriteerejä.
5. Miten arvosteluun on vastattu?
Yhtä, kaikille yrittäjille sopivaa työtulon määrittämisen sääntöä ei ole. Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen mukaan eläkelaitosten on tehtävä työtulon vahvistaminen kaikkien yrittäjältä saamiensa tietojen kera kokonaisuutta katsoen.
6. Miten lakiuudistus tulisi näkymään voimaan tullessaan 1.1.2023?
Eläkelaitokset tarkistavat vuoden 2023 loppuun mennessä alle 15 000 euron työtulon ilmoittaneet, jollei yrittäjän työtuloa ole tarkistettu viimeisen kolmen kalenterivuoden aikana. Seuraavina vuosina tarkistetaan alle 20 000 ja 25 000 euron työtulojen perusteet. Todellista pienemmän työtulon ilmoittaneille on tiedossa korotuksia eläkemaksuihin.
Lähteet:
Sosiaali- ja terveysministeriö, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkisen kolumni 2.8.2022
STM Tiedote 16.6.2022 hallituksen esityksestä
Journalistiliitto ry:n lausunto YEL-lakiesityksestä
Grafia ry:n lausunto YEL-lain muuttamisesta
Suomen Yrittäjät uutinen 27.7.2022