Virtuaalisia elämyslääkkeitä tulevaisuuden apteekista?
Mitäpä jos tulevaisuuden lääkärit kirjoittaisivat kipuihin, särkyihin ja masennukseen särkylääkkeiden sijaan reseptin virtuaaliselle lomamatkalle? Entäpä jos psykiatrit voisivat hoitaa potilaan sosiaalisia pelkoja virtuaalisilla siedätyshoidoilla? Entä jos stressiin tarjottaisiin virtuaalisia lepohetkiä?
Virtuaalinen elämyslääke (tuttavallisemmin Virtu) – hankkeessa on suunniteltu ja testattu taiteilijoiden ja sote-ammattilaisten yhteiskehittämisen tuloksena korvaavia hoitokeinoja eli elämysreseptejä. Nämä reseptit yhdistävät hyvinvoinnin, turvallisuuden ja yhdenvertaisuuden riippumatta siitä, missä päin Suomea asiakas asuu. Virtu-hankkeen toimijat, neljä ammattikorkeakoulua Tampereella, Turussa, Oulussa ja pääkaupunkiseudulla ovat toimineet törmäyttäjinä ja mahdollistajina sotealan ja luovan alan ammattilaisten välillä.
Tampereen ammattikorkeakoulun toteuttamissa hankepiloteissa testattiin ennakkoluulottomasti erilaisia elämyksiä. Esimerkiksi palvelutalossa asuville ikäihmisille järjestettiin eSport-tapahtuma sekä virtuaalinen taidenäyttely ja sairaalan hiljentymishuoneeseen luotiin luontoaiheinen äänimaailma sekä kuvattiin 360-videoita virtuaalisista sairaalaklovneista. Lisäksi järjestettiin työpajoja ja koulutuspäiviä, jossa sote-alan henkilöstö ja luovan alan toimijat kohtasivat ja pääsivät yhdessä kehittämään elämysinnovaatioita sekä kulttuurihyvinvointia.
Hankkeen asiantuntijoiden muodostama monialainen työryhmä suunnitteli hybridikoulutusmallin, jonka tavoitteena on lisätä luovan alan ja sote-alan toimijoiden välistä yhteistyötä ja kehittää uudenlaisia hyvinvointipalveluita. Koulutusmallissa on vahvasti huomioitu työelämälähtöisyys ja yhdessätekeminen (co-creation) ja sen rakenne muodostuu sosiaalialan, terveysalan, luovan alan sekä tekniikan alan osaamisesta. Koulutusmallia pilotoitiin syksyllä 2020 Metropolian ammattikorkeakoulun toteuttamalla opintojaksolla ’Virtuaaliset elämykset ja pelilliset menetelmät sosiaali- ja terveysalalla’ (5 op). Opintojakson suoritti 16 sote-alan ammattilaista ja sen tuloksena syntyi useita protyyppejä ja konsepteja liittyen terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseen.
Virtu-hankkeen mahdollistamista kohtaamisista piloteissa, työpajoissa ja seminaareissa on syntynyt jo paljon hyviä kokemuksia ja ahaa-elämyksiä. Sote- ja hyvinvointiala ovat iso markkinakenttä, joka tarjoaa kasvavia työllistymis- ja markkinamahdollisuuksia myös luovan alan toimijoille. Vaikka hanke päättyikin kuluvan vuoden lopussa, verkostot jäävät elämään ja elämyslääkkeitä kehitetään jatkossakin. Uusia tutkimus-, kehittämis – ja oppimisympäristöjä syntyy, mistä esimerkkinä Tampereen ammattikorkeakoulussa 2020 käynnistynyt Sote Virtual Lab -innovaatioalusta.
Virtuaalinen elämyslääke – luovaa osaamista sote-alalle –hanke oli ESR-hanke (Euroopan sosiaalirahasto) ja sitä rahoitti Hämeen ELY-keskus. Hankkeen toiminta-aika oli 1.8.2018–31.12.2020. Tässä Tampereen ammattikorkeakoulun koordinoimassa valtakunnallisessa hankkeessa osatoteuttajina olivat Oulun ja Turun ammattikorkeakoulut sekä Metropolia ammattikorkeakoulu.